Βρετανοί επιστήμονες που μελετούν εδώ και δεκαετίες το πιο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης διαπίστωσαν ότι ολισθαίνει προς τη Μεσόγειο με μέσο ρυθμό 14 χιλιοστών το χρόνο , δηλαδή διανύει 1,4 μέτρα στη διάρκεια 100 ετών.
Οι επιστήμονες έχουν ζώσει την Αίτνα με ένα δίκτυο σταθμών GPS υψηλής ακρίβειας, έτσι ώστε να επιτηρούν τη συμπεριφορά του, καταγράφοντας ακόμη και μετακινήσεις μερικών χιλιοστών ή ανεπαίσθητες παραμορφώσεις του κώνου του.
Μετά από 11 χρόνια συλλογής στοιχείων, είναι πια φανερό, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι το ηφαίστειο μετακινείται σε κατεύθυνση ανατολική-νοτιοανατολική προς την παράκτια πόλη του Τζάρε που απέχει περίπου 15 χιλιόμετρα. Η Αίτνα φαίνεται σαν να «τσουλάει» πάνω σε μια πλαγιά με πολύ μικρή κλίση ενός έως τριών μοιρών, πιθανώς επειδή «κάθεται» πάνω σε ασθενή εύκαμπτα ιζηματογενή πετρώματα.
Οι ερευνητές καθησυχάζουν δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους ντόπιους και τους τουρίστες, διότι το ενδεχόμενο να φθάσει το ηφαίστειο σε κρίσιμο σημείο θα χρειαστεί αιώνες, ίσως και χιλιετίες.