«Πριν από 100 χρόνια ο πατέρας μας Ευάγγελος Παπαδόπουλος έφτασε στον Πειραιά». Έτσι άρχισε τη σύντομη ομιλία της η Ιωάννα Παπαδοπούλου, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της βιομηχανίας μπισκότων Παπαδοπούλου, προλογίζοντας την έκθεση που ανοίγει σήμερα για το κοινό στο Μουσείο Μπενάκη/Πειραιώς.

Τιτλοφορείται «Παπαδοπούλου 100. Η ιστορία της εταιρείας 1922-2022» και πετυχαίνει, μέσα σε 1.000 τ.μ., να αφηγηθεί στον επισκέπτη την πορεία της πλέον ιστορικής εταιρείας του κλάδου επί έναν αιώνα. Η μακροβιότατη αυτή επιχειρηματική διαδρομή είχε σημείο αφετηρίας την Κωνσταντινούπολη του 1916 και μια οικογένεια μπισκοτοποιιών σε μικρή οικοτεχνία. Τη χρονιά της εθνικής καταστροφής στη Μικρά Ασία, αποφάσισαν να αναζητήσουν την τύχη τους στη Μασσαλία, αλλά εντέλει τους κράτησε η Αθήνα. Εγκαταστάθηκαν σε μια προσφυγική πολυκατοικία κοντά στον Λυκαβηττό και εκεί ζύμωσαν το πρώτο Πτι-Μπερ εν Ελλάδι. Το όραμα, η μεθοδικότητα, η σκληρή δουλειά τούς οδήγησαν στην επιτυχία, παραμένοντας στην κορυφή του κλάδου τους και πάντα σε ελληνικά χέρια για 100 χρόνια. «Αυτήν την παράδοση έχω την τιμή να συνεχίζω», είπε η κυρία Παπαδοπούλου ολοκληρώνοντας τον λόγο της.

Η έκθεση αναπτύσσει τη στέρεη μουσειολογική της αφήγηση, εκμεταλλευόμενη με τον καλύτερο τρόπο το σπάνιο υλικό που διαθέτει το Ιστορικό Αρχείο της επιχείρησης. Παρουσιάζονται περίπου 300 τεκμήρια οργανωμένα σε 10 διακριτές ενότητες. Ακολουθώντας το νήμα της ξενάγησης και με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας ο επισκέπτης –μικρός και μεγάλος– παρακολουθεί την ιστορία της επιχείρησης και παράλληλα την ιστορία του μπισκότου στην Ελλάδα και στον κόσμο. Τα παιδιά θα ενθουσιαστούν από τις εκπλήξεις, τους διαδραστικούς σταθμούς και την πολύχρωμη ενότητα που είναι αφιερωμένη στα παραμύθια που μιλούν για ζύμες, μπισκότα και ψωμάκια. Οι μεγάλοι θα συγκινηθούν ξανασυναντώντας memorabilia, που είναι βέβαιο ότι συνδέθηκαν με την καθημερινότητά τους, όποια ηλικία κι αν έχουν – συσκευασίες, διαφημίσεις, αφίσες. Και θα πληροφορηθούν επίσης τον τρόπο λειτουργίας μιας επιχείρησης που αποτελεί εξαιρετικό είδος ελληνικού success story.

Στο κέντρο της περιήγησης, βρίσκεται το πιο πρωτότυπο δωμάτιο της έκθεσης. Μια άψογα σκηνογραφημένη αστική τραπεζαρία υποδέχεται το κοινό στο σπίτι της οικογένειας Παπαδοπούλου. Την αίσθηση της οικειότητας υποστηρίζει ηχητικά η δραματοποιημένη ανάγνωση επιστολών από την αλληλογραφία των αδελφών Νίκου και Ευάγγελου Παπαδόπουλου το διάστημα 1949-1953. Από το περιεχόμενο των επιστολών ο επισκέπτης καταλαβαίνει τον χαρακτήρα και τη φιλοσοφία των ιδρυτών της επιχείρησης.

Παπαδοπούλου 100»: Από τη γεύση του μπισκότου στη γεύση του αρχείου… -  Monopoli.gr