Η 25η Μαρτίου είναι μέρα αργίας για τους Έλληνες διότι πρόκειται για διπλή γιορτή, είναι θρησκευτική και εθνική γιορτή. Είναι θρησκευτική, γιατί γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και εθνική, γιατί η ημέρα αυτή σηματοδοτεί την έναρξη της ελληνικής επανάστασης ενάντια στην οθωμανική κυριαρχία το 1821.

Στις 25 Μαρτίου γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, την χαρμόσυνη είδηση που έφερε ο Αρχάγγελος Γαβριήλ στην Παναγία ότι μέσω αυτής θα ενσαρκωθεί ο Υιός του Θεού. Related image

Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου είναι μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της Εκκλησίας μας, είναι μέρα χαράς και αγαλλίασης. Για αυτό το λόγο, αυτήν την ημέρα διακόπτεται η νηστεία της Σαρακοστής κι έχουμε κατάλυση ιχθύος.

Σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση, είναι τόσο μεγάλη γιορτή που ακόμη και τα χελιδόνια δεν χτίζουν τις φωλιές τους αυτήν την ημέρα.

Στις 25 Μαρτίου 1821, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε τη σημαία της Επανάστασης στα Καλάβρυτα και συγκεκριμένα στην Αγία Λαύρα, δίνοντας το έναυσμα για τον απελευθερωτικό αγώνα και την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού.Image result for τι γιορτάζουμε στις 25 ΜαρτίουΣύμφωνα με μια άποψη, η συγκεκριμένη ημερομηνία επιλέχθηκε αφενός λόγω της θρησκευτικής σημασίας της και αφετέρου γιατί πίστευαν ότι μπορούσαν να κρύψουν την Επανάσταση μέσα στους θρησκευτικούς πανηγυρισμούς.

Έτσι, η επέτειος εορτασμού του ιστορικού αυτού γεγονότος καθορίστηκε να γίνεται κάθε χρόνο στις 25 Μαρτίου.