Λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου του 1940, ο Ιταλός πρέσβης, Εμανουέλε Γκράτσι, παραδίδει στον Ιωάννη Μεταξά,στο σπίτι του στην Κηφισιά, το τελεσίγραφο της ιταλικής κυβέρνησης.

Οι Ιταλοί απαιτούσαν την ελεύθερη διέλευση του στρατού τους από την Ελληνοαλβανική μεθόριο ώστε να καταλάβουν στρατηγικά σημεία της Ελλάδας, όπως λιμάνια κι αεροδρόμια, για ανάγκες ανεφοδιασμού στη μετέπειτα πορεία τους προς την Αφρική.

Μετά την ανάγνωση του κειμένου, ο Μεταξάς έστρεψε το βλέμμα του στον Ιταλό πρέσβη και του απήντησε στα γαλλικά (επίσημη διπλωματική γλώσσα) την ιστορική φράση “Allors, c’est la guerre”, δηλαδή “Λοιπόν, αυτό σημαίνει πόλεμο”.

Στα απομνημονεύματα που εξέδωσε το 1945, ο Γκράτσι περιγράφει τη σκηνή: «Έχω εντολή κ. πρωθυπουργέ να σας κάνω μία ανακοίνωση και του έδωσα το έγγραφο. Παρακολούθησα την συγκίνηση εις τα χέρια και εις τα μάτια του. Με σταθερή φωνή και βλέποντάς με κατάματα ο Μεταξάς μου είπε: “Αυτό σημαίνει πόλεμο”. Του απήντησα ότι αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί. Μου απήντησε ΟΧΙ. Του πρόσθεσα ότι αν ο στρατηγός Παπάγος…, ο Μεταξάς με διέκοψε και μου είπε: ΟΧΙ! Έφυγα υποκλινόμενος με τον βαθύτερο σεβασμό, προ του γέροντος αυτού, που προτίμησε την θυσία αντί της υποδουλώσεως».

Το τελεσίγραφο όριζε ότι η επίθεση θα ξεκινούσε στις 6 π.μ. Στις 5 και μισή τα ξημερώματα, ξεκίνησε ο Ελληνοϊταλικός Πόλεμος με αιφνιδιαστική εισβολή.