Έπειτα από μία διαδρομή 9.800 χιλιομέτρων και διάρκεια 14 ημερών και δύο ωρών, έφθασε την Παρασκευή στη Βιέννη, όπου υπήρξε πανηγυρική υποδοχή, η πρώτη εμπορική αμαξοστοιχία των δημόσιων “Αυστριακών Ομοσπονδιακών Σιδηροδρόμων” της απευθείας σιδηροδρομικής σύνδεσης της Αυστρίας με την Κίνα.

Στο πλαίσιο του “Νέου Δρόμου του Μεταξιού”, η θυγατρική εταιρεία των Αυστριακών Σιδηροδρόμων “Rail Cargo Group (RCG)” θα πραγματοποιήσει μέσα στο 2018 συνολικά 400 έως 600 δρομολόγια μεταξύ Αυστρίας και Κίνας, την οποία θα συνδέει και με την Γερμανία.

Όπως δήλωσε στην εκδήλωση “υποδοχής” ο Αυστριακός υπουργός Συγκοινωνιών και Υποδομών Νόρμπερτ Χόφερ, χάρη σε μία σχετική σύμβαση με τη Ρωσία, στην οποία βρίσκεται ένα μεγάλο τμήμα της διαδρομής, η διάρκεια της σιδηροδρομικής σύνδεσης Αυστρίας-Κίνας θα μειωθεί στο μέλλον σε δέκα ημέρες.

Η θυγατρική εταιρεία μεταφορών των Αυστριακών Σιδηροδρόμων RCG είναι, μετά από τους Γερμανικούς Σιδηροδρόμους, η υπ΄ αριθμόν δύο στις σιδηροδρομικές μεταφορές στην Ευρώπη και λειτουργεί σήμερα τρεις σιδηροδρομικές συνδέσεις ανάμεσα στην Ασία και στην Ευρώπη.

Η εμπορική αμαξοστοιχία, που έφθασε την Παρασκευή στη Βιέννη, διασχίζοντας το Καζακστάν, τη Ρωσία, την Ουκρανία και την Σλοβακία, μεταφέροντας 44 κοντέινερ σε αυτό το “παρθενικό” της ταξίδι, είχε ξεκινήσει στις 12 Απριλίου από την πόλη Τσενγκντού, την πρωτεύουσα της επαρχίας Σετσουάν στη νοτιοδυτική Κίνα, με πανηγυρική τελετή, παρουσία του ομοσπονδιακού προέδρου της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

Οι σιδηροδρομικές μεταφορές είναι κατά πολύ φιλικότερες προς το περιβάλλον σε σχέση με τις οδικές μεταφορές, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην προστασία του κλίματος.

Κάθε εβδομάδα πρόκειται να κυκλοφορούν επτά τρένα μεταξύ Κίνας και Αυστρίας, ενώ μέχρι το 2020 η συχνότητα τους αναμένεται να αυξηθεί στα 2.000 τον χρόνο.

Η σιδηροδρομική εμπορική σύνδεση των δύο χωρών, με διάρκεια περίπου 2 εβδομάδες, είναι σημαντικά ταχύτερη από εκείνη με πλοία, τα οποία χρειάζονται κατά μέσο όρο 40 ημέρες για να φτάσουν στον προορισμό τους.