Απόλυτα εναρμονισμένο με το κυκλαδίτικο τοπίο, με τα χαρακτηριστικά κτήρια αιγαιοπελαγίτικης αρχιτεκτονικής, εμπνευσμένο από τους περιστερώνες του Αιγαίου, σε συνύπαρξη με το μοντέρνο, θα είναι το νέο αεροδρόμιο της Μυκόνου.

Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 25 εκατ.ευρώ που την διαχείριση της έχει αναλάβει η Fraport Greece. Το αεροδρόμιο της Μυκόνου εξυπηρετεί περίπου 700.000 επιβάτες ετησίως, ενώ με το πέρας των εργασιών το 2021 θα αγγίξει το 1.000.000. Η έκτασή του θα αυξηθεί από 10.000 τ.μ. σε 13.000 τ.μ.

Οι ταξιδιώτες θα εξυπηρετούνται από 16 γκισέ (check in counters) έναντι 14 που διαθέτει σήμερα (7 κανονικά, 4 απομονωμένα και άλλα 3 φορητά που τοποθετούνται στον εξωτερικό χώρο όταν απαιτείται) και 7 πύλες επιβίβασης από 6 που είναι σήμερα. Η αύξηση των σημείων ελέγχου, η διεύρυνση των χώρων ελέγχου και η προσθήκη νέων τεχνολογιών αναμένεται να περιορίσει σημαντικά το χρόνο που απαιτείται για την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιβίβασης.

Σε αντίθεση με σήμερα, δεν θα καλείται ο επιβάτης να μεταφέρει ο ίδιος τις αποσκευές του σε διαφορετικό χώρο προκειμένου να περάσουν έλεγχο, αλλά θα τις παραδίδει κατά τη διαδικασία του check in καθώς θα τοποθετηθεί νέο αυτοματοποιημένο σύστημα διαχείρισης αποσκευών.

Το νέο τμήμα αφίξεων του αεροδρομίου θα στεγαστεί στην επέκταση της βόρειας πλευράς του υφιστάμενου κτηρίου συνολικής επιφάνειας 2.000 τ.μ. Ταυτόχρονα προβλέπεται πλήρης αναδιαμόρφωση και ανακαίνιση των εσωτερικών χώρων του, δημιουργία νέων εμπορικών καταστημάτων (700 τ.μ.), χώρων εστίασης 1.000 τ.μ. καθώς και πλήρης ανακαίνιση των υφιστάμενων χώρων υγιεινής.

Επίσης δημιουργούνται δύο νέοι χώροι διακεκριμένων επιβατών. Σημαντικό επίσης για την περιοχή είναι το γεγονός ότι επανασχεδιάζεται ολόκληρη η περιοχή κυκλοφορίας οχημάτων στην είσοδο του αεροσταθμού, καθώς η πρόσβαση και η αναχώρηση από το αεροδρόμιο σήμερα εμφανίζει προβλήματα.