Την ανεξαρτησία της Καταλονίας ψήφισε το τοπικό κοινοβούλιο, ενώ η ισπανική γερουσία αποφάσισε την επιβολή μέτρων προκειμένου να αναστείλει την αυτονομία της περιοχής.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, προκήρυξε εκλογές για την 21η Δεκεμβρίου, ενώ χαρακτήρισε παράνομη την κήρυξη ανεξαρτησίας. Επιπλέον, αποφάσισε να αποπέμψει τον πρόεδρο της Καταλονίας Κάρλες Πουτσδεμόν και την κυβέρνησή του και να προχωρήσει στη διάλυση του τοπικού  κοινοβουλίου. Την διοίκηση της Καταλονίας θα αναλάβουν οι υπουργοί της κεντρικής κυβέρνησης.

Δικαστική διαμάχη εις βάρος του Κάρλες Πουτσδεμόν πρόκειται να κινήσει η γενική εισαγγελία με την κατηγορία της “εξέγερσης”, κατηγορία που επισύρει ποινή κάθειρξης έως και 30 χρόνια.

Ο Πουτσδεμόν απήυθυνε έκκληση στους πολίτες να παραμείνουν ειρηνικοί και πιστοί στην πολιτική τους συνείδηση μετά την απόφαση για ανεξαρτησία.

Την πλήρη στήριξη του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν έχει ο Ραχόι, ενώ Βερολίνο και Λονδίνο δηλώνουν ότι δεν αναγνωρίζουν την κήρυξη ανεξαρτησίας από την πλευρά της Καταλονίας.