Για περισσότερο από έναν αιώνα μια άγνωστη αυτοπροσωπογραφία του Βίνσεντ Βαν Γκογκ ήταν κρυμμένη πίσω από έναν άλλο πίνακά του, καθώς ειδικοί της Εθνικής Πινακοθήκης της Σκωτίας περνούσαν τον πίνακα από μηχάνημα ακτίνων Χ πριν από μια έκθεση.

Το πορτρέτο του ολλανδού ζωγράφου ήταν «θαμμένο» κάτω από στρώματα  κόλλας και χαρτονιού στην πίσω πλευρά του πίνακα «Κεφάλι χωρικής με άσπρο κάλυμμα» και απεικονίζει έναν άντρα γενειοφόρο, με καπέλο και μαντήλι στο λαιμό.

«Όταν είδαμε την ακτινογραφία για πρώτη φορά, νιώσαμε τεράστιο ενθουσιασμό. Είναι σημαντική ανακάλυψη γιατί προσθέτει κάτι στα όσα ήδη ξέρουμε για τη ζωή του Βαν Γκογκ», δήλωσε η επικεφαλής της ΠΙνακοθήκης Λέσλι Στίβενσον,

Το «Κεφάλι χωρικής με άσπρο κάλυμμα» δείχνει μια γυναίκα από την πόλη Νούενεν στα νότια της Ολλανδίας, όπου ο Βαν Γκογκ ζούσε μεταξύ του Δεκεμβρίου του 1883 και του Νοεμβρίου του 1885.

Ο Βαν Γκονγκ πολύ συχνά ζωγράφιζε και από τις δύο πλευρές του καμβά, προκειμένου να γλιτώσει χρήματα. Άλλωστε είναι γνωστό ότι δεν κατάφερε να πουλήσει κανέναν πίνακα όσο ήταν εν ζωή.