Αποζημιώσεις στα θύματα ηλεκτρονικής απάτης από τις τράπεζες προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που βρίσκεται σε διαβούλευση.

Με αυτό τον τρόπο πολίτες που χάνουν τα χρήματά τους, ακόμη και από δική τους αμέλεια, θα αποζημιώνονται για ποσά άνω των 1.000 ευρώ.

Σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής μιας χρεωστική κάρτας, μέχρι ο κάτοχος να δηλώσει το συμβάν, είναι πολύ πιθανό αυτός που την βρήκε (ή την έκλεψε) να την χρησιμοποιήσει. Ο κάτοχος της κάρτας ευθύνεται για τα πρώτα 50 ευρώ, ενώ η τράπεζα οφείλει να καλύψει την υπόλοιπη διαφορά. Εάν π.χ. αυτός που θα βρει την κάρτα, ψωνίσει 200 ευρώ, τη διαφορά από τα 50 μέχρι τα 200 την καλύπτει η τράπεζα.

Όσον αφορά στις διαδικτυακές απάτες, όποιος πέσει θύμα phishing θα μπορεί πλέον να αποζημιωθεί. Η νέα νομοθεσία προβλέπει ότι μέχρι τα 1.000 ευρώ είναι υπεύθυνος ο κάτοχος του e-banking. Αν όμως γίνει ένα έμβασμα, μια μεταφορά χρηματική πάνω από 1.000 ευρώ, τη διαφορά την καλύπτει η τράπεζα. Είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία από τη στιγμή που οι διαδικτυακές συναλλαγές είναι πλέον κομμάτι της καθημερινότητάς μας.