Αύριο ξεκινά το έκτακτο συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στη Γερμανία το οποίο καλείται να ζυγίσει τα υπέρ και τα κατά ενός νέου μεγάλου συνασπισμού και να εγκρίνει ή να απορρίψει την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων με τους συντηρητικούς της Άγκελα Μέρκελ με σκοπό τη δημιουργία μιας σταθερής κυβέρνησης.

Tην Κυριακή το συνέδριο του παλαιότερου γερμανικού κόμματος καλείται να αποφασίσει όχι μόνον εάν η Γερμανία θα κυβερνηθεί για άλλα τέσσερα χρόνια από τον μεγάλο συνασπισμό ή εάν, σε διαφορετική περίπτωση, η χώρα οδηγηθεί στη μεγαλύτερη κυβερνητική κρίση της μεταπολεμικής ιστορίας της.

600 σοσιαλδημοκράτες σύνεδροι αναμένεται να ψηφίσουν σε μια ψηφοφορία η οποία δεν θα είναι εύκολη καθώς η απάντηση του σύνθετου ερωτήματος: υπέρ ή κατά ενός νέου μεγάλου συνασπισμού διχάζει τα μέλη του κόμματος.

Τέσσερα σενάρια για σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία

Σενάριο 1ο : Το έκτακτο Συνέδριο υπερψηφίζει την πρόταση της ηγεσίας για διαπραγματεύσεις “μεγάλουσυνασπισμού“.

Σενάριο 2ο : Το έκτακτο Συνέδριο εγκρίνει την πρόταση για διαπραγματεύσεις “μεγάλου” συνασπισμού, αλλά τα μέλη καταψηφίζουν τελικά το κυβερνητικό πρόγραμμα

Σενάριο 3ο : Το έκτακτο Συνέδριο απορρίπτει αύριο τις διαπραγματεύσεις για “μεγάλο” συνασπισμό

Σενάριο 4ο : Το SPD απορρίπτει τον “μεγάλο” συνασπισμό και η ‘Αγγελα Μέρκελ αποφασίζει τελικά να ηγηθεί κυβέρνησης μειοψηφίας