Ένα κύμα αποδράσεων από τις φυλακές Πλέτσενζεε στα βορειοδυτικά της γερμανικής πρωτεύουσας κατά τη διάρκεια των γιορτών έχει προκαλέσει αναταραχή τόσο στο γερμανικό σωφρονιστικό σύστημα, όσο και στους πολιτικά ιθύνοντες στο κρατίδιο του Βερολίνου.

Για την ακρίβεια, εννέα τρόφιμοι απέδρασαν μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, με την τελευταία απόδραση να έχει γίνει το 2014.

Μέχρι σήμερα οι πέντε από τους εννιά τροφίμους των φυλακών που απέδρασαν έχουν εντοπιστεί και αναμένεται να επιστρέψουν, ένας έχει συλληφθεί από αστυνομικούς ενώ τρεις ακόμη διαφεύγουν.

Οι τρόφιμοι που εμπλέκονται στην υπόθεση αυτή είναι μεταξύ 27 και 38 ετών και εξέτιαν ποινές για ληστείες, κλοπές και επικίνδυνες σωματικές βλάβες. Τουλάχιστον δύο εξ αυτών επρόκειτο να αποφυλακιστούν εντός του 2018 και οι υπόλοιποι μέχρι τον Οκτώβριο του 2020.

Τα ερωτήματα πάντως που παραμένουν ανοιχτά είναι πολλά και αφορούν τόσο στον ακριβή τρόπο απόδρασης ή διαφυγής από τις φυλακές αλλά και τους όρους ασφαλείας που επικρατούν γενικά στα γερμανικά σωφρονιστικά καταστήματα.

Την ίδια ώρα, βαριές ευθύνες επιρρίπτονται στον υπ. Δικαιοσύνης του κρατιδίου του Βερολίνου Ντιρκ Μπέρεντ από το κόμμα των Πρασίνων.