Διεθνής ημερίδα για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα ξεκινά λίγο μετά τις 09:30 στο αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης.

Η ημερίδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα συνδιοργανώνεται από την Προεδρία της Δημοκρατίας, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, τη Διεθνή Ένωση για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα και το Μουσείο της Ακρόπολης.

Καταξιωμένοι ακαδημαϊκοί, έγκριτοι αρχαιολόγοι, νομικοί, αρχιτέκτονες και ιστορικοί, εμπειρογνώμονες, ειδικοί και εκπρόσωποι εθνικών επιτροπών για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, παρουσιάζουν διαφορετικές προσεγγίσεις του θέματος και της πορείας του τα τελευταία χρόνια.

Στόχος της διοργάνωσης είναι η σύνοψη των έως τώρα εξελίξεων και η αποτίμησή τους με σκοπό τη στήριξη της διεκδίκησης μέσω της συμπόρευσης διαφορετικών φορέων, την ενίσχυση των θετικών σημείων και την ευαισθητοποίηση του κοινού.

Η υψηλής αξίας και σπουδαιότητας συνάντηση συμβάλλει καθοριστικά στο δίκαιο πάγιο αίτημα της ελληνικής πλευράς για επιστροφή από το Βρετανικό Μουσείο των βιαίως αποσπασθέντων τμημάτων των Γλυπτών του Παρθενώνα -του πιο εμβληματικού Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς- και την επανένωσή τους στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Την έναρξη της ημερίδας θα σηματοδοτήσει ο χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Εισαγωγικές ομιλίες θα κάνουν η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά και ο Καθηγητής Δημήτριος Παντερμαλής, Πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης

Ανάμεσα στις ομιλίες-τοποθετήσεις, τραβά το ενδιαφέρον η ομιλία της Μαριάννας Βαρδινογιάννη, Πρέσβειρας Καλής Θελήσεως UNESCO, της Ελένης Αρβελέρ, Προέδρου του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, της Sarah Baxter, Δημοσιογράφου Αν. Αρχισυντάκτρια THE SUNDAY TIMESΗ με θέμα «Ωρα της ανταλλαγής; Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στην Ελλάδα. Τα αντίγραφα των «Ελγινείων Μαρμάρων» ανήκουν στην Βρετανία» καθώς και καθηγητών από όλο τον κόσμο.

Τα συμπεράσματα της ημερίδας θα παρουσιάσει τοπ μεσημέρι η Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, Γενική Γραμματέας Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.