Με μια λιτή, αλλά σκληρή ανακοίνωση, τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ αφαιρούν από τον πρίγκιπα Άντριου, ένατο στη σειρά διαδοχής του βρετανικού θρόνου, τους βασιλικούς και στρατιωτικούς του τίτλους.

Ο πρίγκιπας Άντριου δεν θα μπορεί πλέον να χρησιμοποιεί τον τίτλο της Αυτού Βασιλικού Υψηλότητας και θα υπερασπιστεί τον εαυτό του «ως ιδιώτης»  στην υπόθεση αναφορικά με τις καταγγελίες της 38χρονης Αμερικανίδας Βιρτζίνια Τζιούφρε, ότι ο Βρετανός γαλαζοαίματος την είχε κακοποιήσει σεξουαλικά τρεις φορές όταν εκείνη ήταν ανήλικη.  

Μετά την ετυμηγορία του αμερικανικού δικαστηρίου ότι η Τζούφρε μπορεί να προβάλει αστικές απαιτήσεις και ο 61χρονος πρίγκιπας να βρεθεί κατηγορούμενος σε δίκη, το Παλάτι αποστασιοποιείται σε μια προσπάθεια να προστατευθεί ο θεσμός του μοναρχίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ανακοίνωση του Μπάκιγχαμ ανέφερε: «Με την έγκριση και τη σύμφωνη γνώμη της βασίλισσας οι στρατιωτικοί και βασιλικοί τίτλοι του Δούκα της Υόρκης επεστράφησαν στη Βασίλισσα. Ο Δούκας της Υόρκης θα συνεχίσει να μην αναλαμβάνει δημόσια καθήκοντα και θα υπερασπιστεί τον εαυτό του σε αυτή την υπόθεση ως ιδιώτης πολίτης».

Η ανακοίνωση των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ για τον πρίγκιπα Άντριου