Η Βαϊόλα Σμιθ, «η ταχύτερη ντράμερ της Αμερικής», μπορεί να είναι 106 ετών, αλλά δεν έχει σταματήσει να παίζει ντραμς τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα, με το συγκρότημά της «Forever Young Band: America’s Oldest Act of Professional Entertainers». Και μπορεί να περηφανεύεται πως έχει παίξει σχεδόν τα πάντα, από σύγχρονη μουσική και swing, μέχρι τζαζ και ροκ εν ρολ.
Γεννήθηκε με το όνομα Βαϊόλα Σμιτζ στις 29 Νοεμβρίου 1912 στο Κάλβαρι του Γουισκόνσιν, και ήταν ένα από τα 10 παιδιά της πολυμελούς οικογένειας. Όλη η οικογένεια είχε κάνει σπουδές σε πιάνο και στην δεκαετία του 1920 ο πατέρας τους αποφάσισε να ιδρύσει την μπάντα «Smith Sisters Orchestra αποτελούμενη από 7 από τα παιδιά του.

Η ικανότητά της να διάβάζει τέλεια την μουσική, σε συνδυασμό με την συνολική της μουσική παιδεία, ήταν αυτό που την οδήγησε αργότερα να παίξει με την συμφωνική ορχήστρα του NBC, μία από τις ηγετικές ορχήστρες της εποχής εκείνης.

Αφού έπαιξε στην ορκωμοσία του προέδρου Χάρι Τρούμαν το 1949, η Βαϊόλα σχημάτισε την δική της μπάντα, με το όνομα «Η Βαϊόλα και τα 17 ντραμς της». Στη συνέχεια, την προσοχή της κέρδισε το Μπρόντγουεϊ όπου έπαιξε μουσική στην αρχική παραγωγή του «Καμπαρέ».
Αναφορικά με την αξιοσημείωτη μακροζωία της, η Βαϊόλα εξήγησε ότι έχει καπνίσει ελάχιστα στη ζωή της, πιστεύει ακράδαντα πως με τα ντραμς γυμνάζεται όλο το σώμα της και πως αυτό είναι που την βοήθησε στο να μείνει υγιής.

«Μου αρέσει το ποτό, αλλά σίγουρα πάντα με μέτρο» εξήγησε στην συνέντευξη. «Ακόμη και ο πατέρας μου είχε μια ταβέρνα στο nightclub του στο Γουισκόνσιν. Έφερνε κρασί ακόμη και στα παιδιά της οικογένειας. Έτσι, κι εμείς πίναμε κρασί μαζί με το δείπνο. Κι ακόμη και τώρα πίνω κρασί. Ήμουν τις προάλλες στο αεροπλάνο και δίπλα μου καθόταν έναν άνδρας που πωλούσε ποτά. Μου είπε ότι οι άνθρωποι που πίνουν κρασί επεκτείνουν την ζωή τους κατά τρία χρόνια, αν πίνουν κάθε μέρα κρασί. Χωρίς, όμως, υπερβολές. Και χάρηκα πολύ που το άκουσα αυτό. Εγώ προτιμώ το κόκκινο κρασί από το λευκό. Αλλά και το λευκό κρασί είναι επίσης καλό. Αλλά πάντα πίνω ένα ποτήρι κρασί. Αλλά μόνο ένα. Παλαιότερα έπινα δύο, αλλά τώρα μόνο ένα».
