Εκατόν τριάντα μπαλόνια αφέθηκαν ελεύθερα στο Πέραν στην Κωνσταντινούπολη από τους μαθητές του Ζωγράφειου σχολείου της Πόλης, όσα και τα χρόνια λειτουργίας του, την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023.

Λίγο αργότερα στο Πνευματικό Κέντρο Κωνσταντινουπολιτών στους Αμπελόκηπους στην Αθήνα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου των Εν Ελλάδι Ζωγραφειωτών, με πρόεδρο τον Νίκο Κόλμαν, διοργάνωνε τιμητική εκδήλωση με τίτλο «Το Ζωγράφειο στον 21ο αιώνα και η διαχρονική συμβολή του στον Ελληνικό Πολιτισμό», με σκοπό την στήριξη του εκπαιδευτικού αγώνα του Ζωγράφειου Λυκείου για τη συνέχεια της ελληνομάθειας στην Πόλη και του πολιτισμού της Ρωμιοσύνης.

Το Ζωγράφειο Λύκειο βρίσκεται στο κέντρο της Πόλης, σε μικρή απόσταση από το Πέραν και είναι ένα από τα λίγα εναπομείναντα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Κωνσταντινούπολη.Εκατόν τριάντα χρόνια Ζωγράφειο Λύκειο στην Κωνσταντινούπολη

Η ιστορία του Ζωγραφείου σχολείου ανάγεται στον 19ο αιώνα, όταν υπήρξαν ανάγκες για εκπαιδευτική στέγαση μιας και το Ζάππειο Παρθεναγωγείο Κωνσταντινουπόλεως από μόνο του δεν μπορούσε να καλύψει αυτές τις ανάγκες.

Επίσης η σχολή που λειτουργούσε στο Σταυροδρόμι της Παναγίας είχε πάνω από 800 μαθητές και έτσι αποφασίστηκε να γίνει ένας έρανος για να χτιστεί ένα καινούργιο και σύγχρονο εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Έτσι πολλοί ήταν εκείνοι που πρόσφεραν για το έργο αυτό, με κορυφαίο τον διαμένοντα στο Παρίσι Χρηστάκη Ζωγράφο, ο οποίος είχε δώσει πάνω από 10.000 χρυσές λίρες της εποχής.

Το 1890 η γενική συνέλευση της κοινότητας αποφάσισε σε ένδειξη τιμής να ονομαστεί το σχολείο Ζωγράφειο.

Στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό υπερίσχυσε η πρόταση του αρχιτέκτονα Περικλή Φωτιάδη και έτσι πραγματοποιήθηκε το χτίσιμο του σχολείου έτσι ακριβώς όπως είναι σήμερα.

Το 1899 το Ζωγράφειο έδωσε τους πρώτους αποφοίτους του.

Στο παρελθόν το σχολείο είχε γνωρίσει πραγματική άνθηση και ο αριθμός των μαθητών ξεπερνούσε τους 450ε. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν τα Σεπτεμβριανά του 1955, αλλά και πριν τις απελάσεις του 1964, οι μαθητές μόνο στο σχολείο αυτό ήταν περισσότεροι από 650.

Στις μέρες πλέον, στη σχολή φοιτούν 54 μαθητές και διδάσκουν 18 εκπαιδευτικοί.