Λίγες ώρες πριν οι Γερμανοί προσέλθουν στις κάλπες, oι ομοσπονδιακές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου θεωρούνται κρίσιμες όχι επειδή κρίνεται η Καγκελαρία, αλλά κυρίως επειδή θα κρίνουν τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης, η οποία και θα διαμορφώσει την πολιτική του Βερολίνου αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Oι δημοσκοπήσεις των τελευταίων πέντε μηνών άλλωστε δείχνουν άνετη επικράτηση των συντηρητικών της Άνγκελα Μέρκελ με 37%, τον Μάρτιν Σουλτς να διεκδικεί ένα ποσοστό από 20 έως 23%, ενώ ανησυχητικό είναι το γεγονός ό,τι για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας ένα ακροδεξιό και ξενοφοβικό κόμμα, η Εναλλακτική για τη Γερμανία, διεκδικεί με αξιώσεις μια θέση στη Βουλή, συγκεντρώνοντας ποσοστό μεγαλύτερο από το 10% των ψήφων.

Περισσότεροι από 61 εκ. γερμανοί καλούνται να ψηφίσουν την Κυριακή, με το 34% να μην έχει αποφασίσει ακόμη. Το αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι γνωστό αμέσως μετά τη λήξη της ψηφοφορίας, δηλαδή γύρω στις 20:00 ώρα Ελλάδος. Η δημιουργία όμως κυβερνητικού συνασπισμού μπορεί να διαρκέσει πολύ περισσότερο, από μερικές εβδομάδες έως και μήνες.