«Ιστορίες από καρσί» είναι ο τίτλος της έκθεσης με ενθυμήματα από τη Μικρά Ασία, που η Ιερά Μητρόπολη Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου οργανώνει στo πλαίσιο σειράς εκδηλώσεων τιμής στην 100ετηρίδα της Μικρασιατικής Καταστροφής και μνήμης των προσφύγων της.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο Βυζαντινό Μουσείο Μυτιλήνης, θα εγκαινιασθεί στις 11 Σεπτεμβρίου και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 11 Νοεμβρίου, με δυνατότητα επισκέψεων καθημερινά από τις 8:30 το πρωί μέχρι τις 12:30 το μεσημέρι.

«Εικόνες κι εκκλησιαστικά σκεύη που τα κουβάλησαν σε αγκαλιές και μπόγους, αντικείμενα ανταλλάξιμα θαρρείς και οι άνθρωποι μπορούν (μπορούν;) να ανταλλαγούν σαν αντικείμενα. Φωτογραφίες ψυχών, μικρών, μεγάλων, ανθρώπων μας, που έφυγαν μοναχοί σαν και που ήρθαν. Και χαρτιά και ένα μπαούλο με την επιγραφή SMYRNΑ να χωρέσει, τι μπορεί να χωρέσει ένα μπαούλο; Πόση μοναξιά μπορεί να χωρέσει σ’ ένα μπαούλο. Και μια ξιφολόγχη από ένα πεδίο μάχης. Αυτός που τη κουβαλούσε έμεινε μόνος του κι αυτός σαν τη ξιφολόγχη του. Καρσί…» αναφέρεται από τους διοργανωτές.