Βρετανοί ερευνητές έκαναν τα πρώτα ουσιαστικά βήματα για την ανάπτυξη νέων εμβολίων σε μορφή χαπιού.
Όπως προκύπτει από στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Investigation, επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ έφτιαξε ένα πρωτότυπο από του στόματος αντιγριπικό εμβόλιο, που εν αντιθέσει με το κλασσικό, δεν χρειάζεται να αποθηκευθεί σε ψυγείο.
Στόχος τους είναι να δημιουργηθούν μη ενέσιμα εμβόλια για όλο των εύρος των προλήψιμων παθήσεων ώστε να είναι ευκολότερη η χρήση τους στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Η δυσκολία με τα κλασσικά εμβόλια είναι ότι πρέπει να φυλάσσονται σε ψυχόμενους χώρους κατά τη μεταφορά τους, γεγονός που τα καθιστά απαγορευτικά για χώρες χωρίς επαρκή και σταθερή ηλεκτροδότηση.
«Όχι μόνο έχουμε καλά νέα για άτομα που φοβούνται τις βελόνες, αλλά έχουν πλέον και έναν ευκολότερο τρόπο αποθήκευσης και μεταφοράς, κάνοντας τα εμβόλια κατάλληλα για χρήση ακόμα και σε δύσκολες περιβαλλοντικές συνθήκες», εξηγεί ο καθηγητής Άντριου Σίγουελ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
Παραδέχεται ωστόσο ότι πρέπει να συνεχιστούν οι έρευνες για την ανάπτυξη των συνθετικών αυτών εμβολίων για το σύνολο του πληθυσμού και όλο το εύρος των παθήσεων. Και αυτό είναι κάτι που θα πάρει χρόνο, μέχρι να πραγματοποιηθούν οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.
Η Ζάνια Σταματάκη, λέκτορας στο τμήμα Ιολογίας του Πανεπιστημίου του Μπέρμινγκχαμ εξηγεί ότι «η νέα προσέγγιση των ερευνητών του Κάρντιφ μπορεί να αλλάξει την αναπτυξη των εμβολίων και μάλιστα κατά παθήσεων που σήμερα είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν ειδικά σε εμπόλεμες καταστάσεις ή φυσικές καταστροφές».