Ένας τολμηρός Ολλανδός, αποφάσισε να διανύσει 95.000 χιλιόμετρα, από το Άμστερνταμ έως το Σίδνεϊ, με ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, για να αποδείξει πόσο αξιόπιστα μέσα μεταφοράς είναι και να τα προωθήσει ως «όπλο» υπέρ του περιβάλλοντος και κατά της κλιματικής αλλαγής.

Πρόκειται για τον Βίμπε Βάκερ, ο οποίος το απόγευμα της Κυριακής αφίχθη στο Σιίδνεϊ, μέσα σε ένα στέισον βάγκον του ομίλου VW, το οποίο μετέτρεψε σε καθ’ ολοκλήρου ηλεκτρικό αυτοκίνητο και το ονόμασε “Blue Bandit” (μπλε ληστής).

Η διαδρομή του Βάκερ είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει με ηλεκτρικό αυτοκίνητο. 

Ο Ολλανδός, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναχώρησε από την πατρίδα του στις 15 Μαρτίου του 2016 και πέρασε συνολικά 1.119 ημέρες και από 33 χώρες για να προσελκύσει την προσοχή και να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για τη βιωσιμότητα και τη διάρκεια των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Αξίες τις οποίες δείχνουν να ενστερνίζονται ολοένα και περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες.

Η διαδρομή χρηματοδοτήθηκε από δωρεές που συνέβαλαν στην τροφοδότηση με ηλεκτρικό ρεύμα του “Blue Bandit” όπως και στη σίτιση και στη διαμονή σε καταλύματα του οδηγού του. Πέρασε μεταξύ άλλων από την Τουρκία, το Ιράν, την Ινδία, τη Μιανμάρ, τη Μαλαισία και την Ινδονησία, καθώς η διαδρομή είχε καθοριστεί έπειτα από προτάσεις που λάμβανε στην ιστοσελίδα του.

«Θέλω να αλλάξω την γνώμη των ανθρώπων, να τους εμπνεύσω, ώστε να υιοθετήσουν το ηλεκτρικό αυτοκίνητο, δείχνοντας τα πλεονεκτήματα της αειφόρου κινητικότητας» εξήγησε, μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο Σίδνεϊ.

Ο Βίμπε Βάκερ υπολόγισε ότι πριν το μετατρέψει σε ηλεκτρικό, το αυτοκίνητο θα έπρεπε να καταναλώσει 6.785 λίτρα πετρελαίου για να κάνει μια τέτοια διαδρομή. 

Με μια επαναφόρτιση, το “Bandit” μπορεί να διανύσει 200 χλμ., διευκρίνισε ο οδηγός δηλώνοντας ότι ξόδεψε μόλις 300 δολάρια (267 ευρώ) σε ηλεκτρικό ρεύμα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Η πρωτοβουλία του “Plug Me In” (Βάλε με στην πρίζα) ξεκίνησε για να εμπνεύσει και να εκπαιδεύσει για ένα μέλλον χωρίς άνθρακα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του οδηγού.

Ο ίδιος είχε την υποστήριξη των κατοίκων στα μέρη από τα οποία περνούσε, καθώς τού πρόσφεραν φαγητό, μέρος για να μείνει και τα βασικά μέσα για να φορτίζει το ηλεκτρικό αυτοκίνητό του στο ταξίδι αυτό.

«Είχα σχεδόν 1.800 ανθρώπους που υπέγραψαν στην πρωτοβουλία Plug Me In και με έκαναν να ταξιδέψω στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Ινδία, τη νοτιοανατολική Ασία και τελικά να φθάσω εδώ» έγραψε ο Βάκερ στους υποστηρικτές του μόλις πέρασε από την εμβληματική Γέφυρα του Λιμανιού του Σίδνεϊ ακολουθούμενος από μια πομπή ηλεκτρικών αυτοκινήτων και έφθασε στο τέρμα, που ήταν ο Βασιλικός Βοτανικός Κήπος κοντά στην Όπερα του Σίδνεϊ.