Είναι γνωστή σε όλους η… τρέλα που έχουν οι Ιάπωνες με τους ουρανοξύστες. Άλλωστε είναι από τους πρωτοπόρους της κάθετης αστικής ανάπτυξης. Ωστόσο, αυτή τη φορά βάζουν τον πήχη πολύ ψηλά… Ετοιμάζονται για έναν ουρανοξύστη ύψους 350 μέτρων από… ξύλο.

Η κατασκευάστρια εταιρεία Sumitomo Forestry, σε συνεργασία με το αρχιτεκτονικό γραφείο Nikken Sekkei, σχεδιάζει να έχει ολοκληρώσει τον W350 έως το 2041, έτος το οποίο σηματοδοτεί τα 350α γενέθλια της εταιρείας. ssvcucsrppmenseere2

Ο ουρανοξύστης θα είναι κατασκευασμένος κυρίως από ξύλο, καθώς το ατσάλι θα αντιπροσωπεύει μόλις το 10% της όλης κατασκευής και θα είναι επίσης εξόχως αντισεισμικός.

Η Sumitomo Forestry λέει στο ανακοινωθέν της πως πρόκειται για ένα έξοχο παράδειγμα «αστικής ανάπτυξης φιλικής στον άνθρωπο», καθώς το ξύλο και τα φυτά που υψώνονται στον αστικό ιστό μετατρέπουν τις πόλεις σε δάση.ssvcucsrppmenseere1

Η Ιαπωνία αγαπά ιδιαιτέρως τα ξύλινα κτίρια και προωθεί εδώ και χρόνια τις ξύλινες κατασκευές. Η κυβέρνηση πέρασε μάλιστα το 2010 έναν νόμο που απαιτεί από όλα τα δημόσια κτίρια τριών ορόφων ή χαμηλότερων να είναι κατασκευασμένα αποκλειστικά από ξύλο.