Νέες εντυπωσιακές φωτογραφίες από τον πλανήτη Δία, που κατέγραψε το τηλεσκόπιο James Webb, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ΝΑΣΑ, μετά τη παρουσίαση των πρώτων εικόνων από το βαθύ και μακρινό σύμπαν επισημαίνοντας την ικανότητα του τηλεσκοπίου 10 δισ. δολαρίων να μελετά μακρινούς στόχους.

Σύμφωνα με την ΝΑΣΑ τα δεδομένα περιλαμβάνουν εικόνες του Δία αλλά και αρκετών αστεροειδών, που καταγράφηκαν για τη δοκιμή των οργάνων του τηλεσκοπίου πριν ξεκινήσουν επίσημα οι επιστημονικές εργασίες στις 12 Ιουλίου. Τα δεδομένα δείχνουν ότι το τηλεσκόπιο Webb παρακολουθεί με επιτυχία μακρινούς στόχους ηλιακού συστήματος και παράγει εικόνες και φάσματα με πρωτοφανή λεπτομέρεια.

Αυτές οι φωτογραφίες είναι αρκετά λεπτομερείς, απαθανατίζοντας τις ζώνες σύννεφων του γιγάντιου πλανήτη, τη διάσημη μεγάλη ερυθρά κηλίδα του και ακόμη μερικούς από τους δακτυλίους του. Το εμβληματικό σημείο εμφανίζεται λευκό σε αυτήν την εικόνα λόγω του τρόπου επεξεργασίας της υπέρυθρης εικόνας του Webb.

«Σε συνδυασμό με τις εικόνες σε βαθύ πεδίο που κυκλοφόρησαν τις προάλλες, αυτές οι εικόνες του Δία καταδεικνύουν την πλήρη κατανόηση του τι μπορεί να παρατηρήσει ο Webb, από τους πιο μικρούς και πιο μακρινούς παρατηρήσιμους γαλαξίες μέχρι πλανήτες στη δική μας κοσμική αυλή που μπορείτε να δείτε με γυμνό μάτι», είπε ο Μπράιαν Χόλερ, επιστήμονας στο Ινστιτούτο Διαστημικού Τηλεσκοπίου στη Βαλτιμόρη.

Πολλοί φυσικοί δορυφόροι είναι επίσης ορατοί στις εικόνες, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, ενός παγωμένου δορυφόρου που φιλοξενεί έναν τεράστιο ωκεανό κάτω από το παγωμένο του κέλυφος. Επιπλέον, η σκιά της Ευρώπης φαίνεται στα αριστερά της μεγάλης ερυθράς κηλίδας. Άλλα ορατά φεγγάρια σε αυτές τις εικόνες περιλαμβάνουν τη Θήβα και τη Μήτιδα.

«Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι είδαμε τα πάντα τόσο καθαρά και πόσο φωτεινά ήταν», είπε η Στέφανη Μίλαμ αναπληρώτρια επιστήμονας του προγράμματος Webb στο Μέριλαντ. «Είναι πραγματικά συναρπαστικό να σκεφτόμαστε την ικανότητα και την ευκαιρία που έχουμε για την παρατήρηση αυτού του είδους των αντικειμένων στο ηλιακό μας σύστημα».

Οι επιστήμονες ήταν ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι που μπορούν να δουν αυτές τις εικόνες επειδή είναι απόδειξη ότι ο Webb μπορεί να παρατηρήσει τους δορυφόρους και τους δακτυλίους κοντά σε φωτεινά αντικείμενα του ηλιακού συστήματος όπως ο Δίας, ο Κρόνος και ο Άρης.

Οι επιστήμονες θα χρησιμοποιήσουν τον Webb για να εξερευνήσουν το ερώτημα αν μπορούμε να δούμε νέφη υλικού να εκτοξεύονται από φεγγάρια όπως η Ευρώπη και το φεγγάρι Εγκέλαδος του Κρόνου.

Ο Webb μπορεί να μπορεί να δει τις υπογραφές των λοφίων που διαμορφώνουν το υλικό στην επιφάνεια στο Europa. «Νομίζω ότι αυτό είναι μόνο ένα από τα πιο όμορφα πράγματα που θα μπορέσουμε να κάνουμε με αυτό το τηλεσκόπιο στο ηλιακό σύστημα», είπε η Milam.