Ένας Λιβανέζος επιχειρηματίας, εγκατεστημένος στην Ελβετία, αποφάσισε να δωρίσει σε ένα ισραηλινό ίδρυμα το ημίψηλο καπέλο και άλλα αντικείμενα που ανήκαν στον Αδόλφο Χίτλερ και πουλήθηκαν πρόσφατα σε μια αμφιλεγόμενη δημοπρασία στο Μόναχο.

Ο Αμπντάλα Σατίλα, ο οποίος έκανε περιουσία ασχολούμενος με το εμπόριο διαμαντιών και ακινήτων στη Γενεύη, είπε στην εφημερίδα Le Matin Dimanche ότι ήθελε να αγοράσει αυτά τα αντικείμενα «για να μην χρησιμοποιηθούν για νεοναζιστική προπαγάνδα». Τόνισε επίσης ότι η πρωτοβουλία του ήταν «απολιτική και ουδέτερη».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εβραϊκής Ομοσπονδίας, ραβίνος Μεναχέμ Μαργκολέν, δήλωσε «συγκλονισμένος» από αυτή τη χειρονομία του πάμπλουτου επιχειρηματία. «Σε αυτόν τον κυνικό κόσμο, μια πράξη τέτοιας ευγένειας, γενναιοδωρίας και αλληλεγγύης μας άφησε κατάπληκτους», ανέφερε στην ανακοίνωσή του.

Στη δημοπρασία που οργανώθηκε την Τετάρτη από τον γερμανικό οίκο Hermann Historica, ο επιχειρηματίας έδωσε περίπου 545.000 ευρώ για να αγοράσει δέκα αντικείμενα. Μεταξύ αυτών ήταν το καπέλο του Χίτλερ, ένα κουτί πούρων, μια γραφομηχανή και μια πολυτελής έκδοση του βιβλίου «Ο Αγών μου» που ανήκε στον Χέρμαν Γκέρινγκ. «Ο ακροδεξιός λαϊκισμός και ο αντισημιτισμός κερδίζουν έδαφος σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο. Δεν ήθελα να πέσουν αυτά τα αντικείμενα στα λάθος χέρια και να χρησιμοποιηθούν από πρόσωπα με κακές προθέσεις», είπε ο Σατίλα.

Ο Λιβανέζος επιχειρηματίας ήθελε να κάψει αυτά τα αντικείμενα, δεν το έπραξε όμως σεβόμενος την άποψη των ιστορικών που θεωρούν ότι είναι προτιμότερο να διατηρηθούν για την συλλογική μνήμη.