Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της καθημερινότητας με θετικό τρόπο και γενικώς προσπαθούν να είναι ψύχραιμοι και υιοθετούν μια θετική στάση ζωής, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποφύγουν καρδιαγγειακά επεισόδια, όπως έμφραγμα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η νέα μελέτη αξιολόγησε τα ευρήματα 15 ερευνών που είχαν δημοσιευθεί από το 2001 έως το 2017 και αφορούσαν συνολικά 230.000 ανθρώπους, για μια περίοδο από δύο έως 40 χρόνια. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, σε σχέση με τους απαισιόδοξους ανθρώπους, οι πιο αισιόδοξοι είχαν κατά μέσο όρο 35% μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακού επεισοδίου και 14% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Βρέθηκε ότι όσο πιο αισιόδοξος είναι κανείς, τόσο μειώνεται ο καρδιαγγειακός κίνδυνος και το αντίστροφο.

Οι πιο αισιόδοξοι τείνουν να ζουν πιο υγιείς ζωές, με καλύτερη διατροφή, σωματική άσκηση και φροντίδα για την πρόληψη των προβλημάτων υγείας τους, εμφανίζοντας συνήθως χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και λιγότερη φλεγμονή στο σώμα τους. Είναι επίσης καλύτεροι στο να λύνουν προβλήματα και να αντεπεξέρχονται στις αναποδιές της ζωής.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η αισιοδοξία επηρεάζεται κυρίως από μη γενετικούς παράγοντες, συνεπώς είναι κάτι που μπορεί να «καλλιεργήσει» κάποιος άνθρωπος και με αυτό τον τρόπο, να βελτιώσει την υγεία του.