Την τελευταία του δωρεά έκανε την περασμένη Παρασκευή ο Αυστραλός Τζέιμς Χάρισον, ο οποίος για 60 χρόνια έσωσε εκατομμύρια παιδιά προσφέροντας το αίμα του.

Ο «άνθρωπος με το χρυσό χέρι» όπως χαρακτηρίζεται στην Αυστραλία ο 81χρονος, έχει στο αίμα του ένα σπάνιο αντίσωμα που χρησιμοποιείται για την παρασκευή της αντι-D ανοσοσφαιρίνης, το φάρμακο που σώζει ζωές καθώς χορηγείται σε γυναίκες την περίοδο της κύησης, όταν αυτές πάσχουν από αυτοάνοση θρομβοπενική πορφύρα (πρωτοπαθή αυτοάνοσο θρομβοπενία). Αποτέλεσμα εικόνας για Έσωσε εκατομμύρια βρέφη με το σπάνιο αίμα του

Στην περίπτωση αυτή το αίμα της εγκύου μπορεί να είναι βλαβερό για το έμβρυο και δημιουργείται όταν μια γυναίκα έχει ρέζους αρνητικό και κυοφορεί μωρό με θετική ομάδα αίματος.

Σύμφωνα με τον Αυστραλιανό Ερυθρό Σταυρό, ο Χάρισον βοήθησε να σωθούν περισσότερα από 2 εκατομμύρια μωρά, ενώ έδωσε αίμα σχεδόν 1.100 φορές.

Πλέον σταματά τις δωρεές λόγω ηλικίας, ενώ κατά την τελευταία αιμοδοσία πολλές μητέρες με τα μωρά του στην αγκαλιά έσπευσαν να τον ευχαριστήσουν προσωπικά. Αποτέλεσμα εικόνας για Έσωσε εκατομμύρια βρέφη με το σπάνιο αίμα του

Όπως δήλωσε ο Χάρισον «έχω σώσει πολλές ζωές και έχω βοηθήσει να έρθουν πολλά παιδιά στον κόσμο και ναι, αυτό με κάνει να αισθάνομαι όμορφα».

«Ελπίζω ότι είναι ένα ρεκόρ που κάποιος θα σπάσει, γιατί αυτό θα σημαίνει ότι υπάρχει αφοσίωση στην αιτία», πρόσθεσε.

Ο Χάρισον υποβλήθηκε σε σοβαρή χειρουργική επέμβαση όταν ήταν 14 ετών και η ζωή του εξαρτήθηκε από μεταγγίσεις αίματος. Παρόλο που είχε αποστροφή στις βελόνες, υποσχέθηκε ότι και εκείνος θα γινόταν αιμοδότης για να σώσει κόσμο, όπως και έκανε.

Μετά από δέκα χρόνια οι επιστήμονες ανακάλυψαν το σπάνιο αντίσωμα στο αίμα του το οποίο χρησιμοποιείται για τη δημιουργία της αντι-D ανοσοσφαιρίνης, με τους αξιωματούχος της Αυστραλία να κάνουν λόγο για δραματική αλλαγή στην ιατρική.

Λόγω της ιδιαίτερης ιδιότητας του αίματός του τού έχει κερδίσει μια θέση στο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες, ενώ έχει βραβευτεί για το έργο του στην αιμοδοσία με το μετάλλιο Order of Australia.Αποτέλεσμα εικόνας για Έσωσε εκατομμύρια βρέφη με το σπάνιο αίμα του