Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τμήματα της νότιας, της κεντρικής και της ανατολικής Αγγλίας έχουν τεθεί επίσημα σε κατάσταση ξηρασίας έπειτα από μια παρατεταμένη περίοδο ζεστού και ξηρού καιρού.

Μπορεί ο υπουργός Υδάτινων Πόρων Στιβ Νταμπλ να δηλώνει ότι είναι καλύτερα προετοιμασμένοι από ποτέ άλλοτε για περιόδους ξηρασίας, παράλληλα όμως κάνει κι έκκληση στους κατοίκους και στις επιχειρήσεις των περιοχών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί με την κατανάλωση νερού.

Την ίδια στιγμή, η πηγή του ποταμού Τάμεση έχει στερέψει περισσότερο από ποτέ άλλοτε. Η φυσική πηγή που τροφοδοτεί τον ποταμό, στερεύει τα περισσότερα καλοκαίρια. Φέτος όμως η ξηρή κοίτη του ποταμού φτάνει σημαντικά πιο κάτω από τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις των εμπειρογνωμόνων σε θέματα διατήρησης.

Στη Γερμανία, η στάθμη του Ρήνου μειώθηκε και πάλι εξαιτίας της παρατεταμένης ξηρασίας, προκαλώντας προβλήματα στη ναυσιπλοΐα. Αρκετά σκάφη δεν μπορούν να διαπλεύσουν τον ποταμό, ενώ τα φορτηγά-πλοία είναι αναγκασμένα να είναι κατά τα τρία τέταρτα κενά φορτίου, ώστε να μπορέσουν να πλεύσουν.

Προβλήματα εξαιτίας της λειψυδρίας και για την Ιταλία που αντιμετωπίζει την πιο σοβαρή κρίση νερού των τελευταίων 70 ετών. Στις αρχές Ιουλίου, η ιταλική κυβέρνηση κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πέντε από τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο και βρίσκονται στη λεκάνη του ποταμού Πο. Η ζωή για 17 εκατομμύρια περίπου ανθρώπους, κάτοικοι των εν λόγω περιοχών, δεν είναι πλέον ίδια, καθώς η λειψυδρία έχει επιφέρει αλλαγές στην καθημερινότητά τους.

Οι καύσωνες τροφοδότησαν τεράστιες πυρκαγιές στην Ευρώπη, η έλλειψη νερού προκάλεσε προβλήματα στις καλλιέργειες και η χαμηλή στάθμη των ποταμών είναι ο λόγος για τον οποίο το νερό, πιο ζεστό και με μικρότερη περιεκτικότητα σε οξυγόνο πλέον, θέτει την επιβίωση ψαριών κι άλλων άγριων ειδών σε κίνδυνο.