Το 7ο φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας πραγματοποιήθηκε στο Διεθνές εκθεσιακό κέντρο Κρήτης στις Γούρνες Ηρακλείου, με την στήριξη της περιφέρειας Κρήτης.

Χιλιάδες οι επισκέπτες της έκθεσης που γεύτηκαν εδέσματα που ετοίμασαν τα μέλη 58 πολιτιστικών συλλόγων του νησιού. Μινωϊκές συνταγές, αλλά και συνταγές από την κρητική παραδοσιακή κουζίνα είχαν την τιμητική τους!

Το καθιερωμένο πια αντάμωμα των πολιτιστικών συλλόγων, όπως ανέφεραν ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, και η πρόεδρος του φεστιβάλ, Λένα Ηγουμενάκη, έχει ως στόχο, να παραδοθεί στην επόμενη γενιά ο αυθεντικός γαστρονομικός πλούτος της Κρήτης.

Στην προσπάθεια δε αυτή συστρατεύονται όλο και περισσότεροι σύλλογοι και φορείς, αλλά και άνθρωποι, που ασχολούνται με τον πολιτισμό. Ειδικά για φέτος, «έτος Ερωτόκριτου», υπήρξε ειδικό αφιέρωμα στην ιστορία, στην είσοδο του εκθεσιακού κέντρου όπου στήθηκε ένα γεμάτο μεγάλο τραπέζι με τα υλικά και τα πιάτα του 17ου αιώνα, αναβιώνοντας την γαστρονομία της εποχής.

«Η περιφέρεια στηρίζει διοργανώσεις και δράσεις που αναδεικνύουν και προβάλλουν τα Κρητικά προϊόντα, την κρητική κουζίνα, το πρότυπο της κρητικής διατροφής», ανέφερε μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης, Σταύρος Αρναουτάκης, δίδοντας παράλληλα συγχαρητήρια στους οργανωτές, στα μέλη των πολιτιστικών συλλόγων, τις επιτροπές του φεστιβάλ, και σε όλους τους συμμετέχοντες. Στην διάρκεια του φεστιβάλ τιμήθηκε για τη βοήθεια και προφορά της στο φεστιβάλ η γνωστή σεφ, Ντίνα Νικόλαου, βραβείο που παρέλαβε από τον περιφερειάρχη Κρήτης.


Στην μεγάλη επιτυχία του φεστιβάλ, και στο έντονο ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων αναφέρθηκαν σε δηλώσεις τους η πρόεδρος, Λένα Ηγουμενάκη, και η γραμματέας, Ιωάννα Τσουκιά, επισημαίνοντας ότι: «Το φεστιβάλ με επιτυχία διασώζει, αναπαράγει, ένα πολύ σημαντικό θέμα, αυτό της λαογραφίας, καθώς οι τοπικές κουζίνες σε όλη την Ελλάδα διασυνδέονται με την τοπική, λαϊκή παράδοση, και το φεστιβάλ μας αυτό το καταφέρνει με απόλυτη επιτυχία. Υπάρχει ένα σφαιρικό “δέσιμο” της παράδοσης μας με τις λαϊκές μας δοξασίες, τα κειμήλια, τα υφαντά, τα σκεύη, και τη μαγειρική».