Ένα ισχυρό κίνητρο για να αλλάξουν τις καθημερινές τους συνήθειες αποκτούν οι κάτοικοι της Γαλλίας, καθώς η κυβέρνηση πρόκειται να δαπανήσει το ποσό των 150 εκατομμυρίων ευρώ ώστε να ενισχύσει την επωφελή πρακτική του συνεπιβατισμού.

Ουσιαστικά οι Γάλλοι επιχειρούν με αυτόν τον τρόπο να μειώσουν εκείνον τον αριθμό των αυτοκινήτων που κινούνται καθημερινά με μοναδικό επιβάτη τον οδηγό του. Ο συνεπιβατισμός, ο οποίος προβλέπει την κοινή χρήση ενός οχήματος από δύο ή περισσότερα άτομα, θα επιβραβεύεται με το ποσό των 100 ευρώ.

Το ποσό αυτό θα πιστώνεται στον ιδιοκτήτη του οχήματος από τη στιγμή που εκείνος θα εγγράφεται σε κάποια από τις ήδη υπάρχουσες πλατφόρμες carpooling. Ένα μέρος του ποσού θα καταβάλλεται από τη στιγμή που θα ολοκληρώνεται η διαδικασία της εγγραφής, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα πιστώνεται στον λογαριασμό του ιδιοκτήτου του οχήματος από τη στιγμή που θα ολοκληρώσει 10 διαδρομές με δύο ή περισσότερους επιβάτες.

Η απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης πάρθηκε στην προσπάθεια να περιοριστεί η ζήτηση των καυσίμων εν μέσω ενός δύσκολου ενεργειακά χειμώνα αλλά και να μετριαστούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τις καθημερινές μετακινήσεις με τα ιδιωτικής χρήσης οχήματα.