Ημέρα Μνήμης για του απανταχού Πόντιους η 19η Μαΐου, καθώς σήμερα συμπληρώνονται 104 χρόνια από τη σφαγή και τον ξεριζωμό του Ποντιακού Ελληνισμού.

Στις 19 Μαΐου 1919 ο Τούρκος εθνικιστής αξιωματικός Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα του Πόντου,  για να ξεκινήσει τη δεύτερη και πιο άγρια φάση της Ποντιακής Γενοκτονίας. Σύμφωνα με υπολογισμούς  εξολοθρεύθηκαν 353.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά, Έλληνες του Πόντου.

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, από την ίδρυσή της, διοργανώνει εκδηλώσεις με σημείο αναφοράς τη Γενοκτονία, οι οποίες κορυφώνονται τον μήνα Μάιο.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων διαμορφώνεται ως εξής:

Αθήνα

Πλατεία Συντάγματος – Κεντρική εκδήλωση Μνήμης

19:00 Επίσημη αλλαγή της Προεδρικής Φρουράς στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, με Ευζώνους ενδεδυμένους με τη φορεσιά του Πόντιου Αντάρτη

-Επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

-Χαιρετισμός του Προέδρου της Π.Ο.Ε., κ. Γεώργιου Βαρυθυμιάδη

-Χαιρετισμοί εκπροσώπων φορέων

-Ομιλία από τον Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, Κυριάκο Α. Κενεβέζο

19:45 Καταθέσεις στεφάνων – Εθνικός Ύμνος

20:00 Πορεία προς την Τουρκική Πρεσβεία και επίδοση Ψηφίσματος

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

21:00 Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και ο μαέστρος Βλαδίμηρος Συμεωνίδης, με τη συμμετοχή του δεξιοτέχνη της ποντιακής λύρας Ματθαίου Τσαχουρίδη, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO και της Π.Ο.Ε. διοργανώνουν την αφιερωματική εκδήλωση: «Για τους Έλληνες του Πόντου – 19 Μαΐου: Ημέρα Μνήμης». Οι συνθέτες, τα έργα, αλλά και οι εκτελεστές της συναυλίας, θα αναδείξουν τον αρχέγονο δυναμισμό και την εκφραστικότητα της ποντιακής μουσικής.

Θεσσαλονίκη
Πλατεία Αγίας Σοφίας – Κεντρική εκδήλωση Μνήμης

-Επιμνημόσυνη Δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στο μνημείο Γενοκτονίας του Δήμου Θεσσαλονίκης

-Κατάθεση Στεφάνων

19:00 Χαιρετισμοί

19:20 Ομιλία από τον Πρέσβη της Ελλάδος Γεώργιο Διον. Πουκαμισά

20:15 Πορεία διαμαρτυρίας προς το Τούρκικο Προξενείο και επίδοση Ψηφίσματος

 

*Ο όρος γενοκτονία (genocide) εδραιώθηκε την παγκόσμια ορολογία το 1943 και χαρακτηρίζει τα βίαια εγκλήματα που διαπράττονται εις βάρος ενός συνόλου, με στόχο τον φυσικό αφανισμό του.