Ένας χρόνος έχει περάσει από την φονική επίθεση με φορτηγό σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου και οι γερμανικές αρχές έχουν ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας στις χριστουγεννιάτικες αγορές σε ολόκληρη τη χώρα. Την ώρα που η καγκελάριος της χώρας Άγκελα Μέρκελ βρίσκεται στο στόχαστρο επικρίσεων από τους συγγενείς των θυμάτων σχετικά με τον τρόπο που διαχειρίστηκε την υπόθεση.

Περίπου 2.600 χριστουγεννιάτικες αγορές άνοιξαν εκ νέου τις πύλες τους για τους καταναλωτές στα τέλη Νοεμβρίου υπό την αυξημένη παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων αλλά και την εγκατάσταση τσιμεντένιων εμποδίων με στόχο την προστασία των πολιτών.

Αυτήν την εβδομάδα η Άγκελα Μέρκελ επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά το σημείο της επίθεσης, όπου την προσεχή Τρίτη θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια ενός μνημείου. Τη Δευτέρα η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης θα συναντηθεί με συγγενείς των θυμάτων, πολλοί εκ των οποίων λένε ότι νιώθουν εγκαταλελειμμένοι από την κυβέρνηση μετά την επίθεση.

Σε μια ανοικτή επιστολή προς τη Μέρκελ, την οποία δημοσίευσε το περιοδικό Der Spiegel αυτόν τον μήνα, συγγενείς των θυμάτων και επιζώντες εξέφραζαν παράπονα ότι η καγκελάριος δεν είχε συναντηθεί μαζί τους κατ΄ιδίαν.

Ο Κουρτ Μπεκ, στέλεχος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, που εκπροσωπεί θύματα και επιζώντες, είπε σε δημοσιογράφους ότι η διαχείριση της τραγωδίας από την καγκελάριο της Γερμανίας έρχεται σε αντίθεση με τον τρόπο που η γαλλική κυβέρνηση ανταποκρίθηκε στις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.

Ο ίδιος κατήγγειλε επίσης ένα «απίστευτο» περιστατικό όπου στην οικογένεια ενός θύματος εστάλη ο λογαριασμό για τη νεκροψία νεκροτομή της σορού του και κατόπιν την παρενοχλούσαν εισπρακτικές εταιρείες.

«Υπάρχουν περιστατικά που δεν πρέπει να επαναληφθούν» είπε ο Μπεκ, προτρέποντας την κυβέρνηση να αυξήσει τις αποζημιώσεις για τους συγγενείς των θυμάτων και τους επιζώντες.

Γερμανοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι ναι μεν ενισχύθηκαν τα μέτρα ασφαλείας και η ανταλλαγή πληροφοριών, ωστόσο ειδικοί τονίζουν ότι χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά.

«Η συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών και μεταξύ των αστυνομικών αρχών πρέπει να βελτιωθεί» δήλωσε ο Μάλτι Ροσνίσκι, ειδικός σε θέματα ασφαλείας από το Βερολίνο.