Η αλλαγή στον εκλογικό νόμο της Γερμανίας που σχεδιάζει ο κυβερνητικός συνασπισμός της χώρας, προβλέπει μεταξύ άλλων την συρρίκνωση της Ολομέλειας της επόμενης Bundestag κατά 106 έδρες.

Το εκλογικό σύστημα που ισχύει μέχρι σήμερα στη Γερμανία επιτρέπει σε κάθε εκλογική αναμέτρηση την αύξηση του αριθμού των βουλευτών. Γι’ αυτό άλλωστε και η σημερινή Bundestag έχει φτάσει σε αριθμό – ρεκόρ με 736 έδρες και αποτελεί το μεγαλύτερο ελεύθερα εκλεγμένο κοινοβούλιο στον κόσμο.

Η αλλαγή στον εκλογικό νόμο συζητείται εδώ και χρόνια, διότι ο αριθμός των μελών του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου αυξάνεται συνέχεια, λόγω του συστήματος της διπλής ψήφου. Με την πρώτη εκλέγεται απευθείας ένας βουλευτής σε μια εκλογική περιφέρεια, ανεξαρτήτως κόμματος, ενώ η δεύτερη ψήφος χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό της αναλογίας των εδρών που καταλαμβάνει ένα κόμμα στην Bundestag.

Το κόμμα της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), δεν στηρίζει πάντως την πρόταση του κυβερνητικού συνασπισμού, καθώς έχει ωφεληθεί από τον ισχύων εκλογικό νόμο ουκ ολίγες φορές.

Σε κάθε περίπτωση, η μείωση του αριθμού των βουλευτών θα έχει ως αποτέλεσμα και τον περιορισμό δαπανών για επιδόματα, υπαλλήλους, γραφεία και ταξίδια. Στον προϋπολογισμό του 2023 το κόστος της Bundestag υπολογίζεται σε περίπου 1,14 δις ευρώ. Το 2018 ήταν 974 εκατομμύρια, ενώ το 2016 άγγιξε τα 857 εκατομμύρια.