Ασφυκτικές πιέσεις δέχεται ο Μάρτιν Σουλτς, επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, ώστε να στηρίξει την Άγκελα Μέρκελ και τον σχηματισμό κυβέρνησης, συμβάλλοντας κατ΄αυτόν τον τρόπο στην αποφυγή πολιτικής κρίσης στην Γερμανία.

Ο Μάρτιν Σουλτς είναι έτοιμος να αρχίσει διαπραγματεύσεις με την καγκελάριο Μέρκελ προσφέροντάς της περιορισμένη υποστήριξη για μία τέταρτη θητεία στο πλαίσιο μίας κυβέρνησης μειοψηφίας, αλλά δεν προτίθεται να συμμετάσχει και πάλι σε έναν μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό.

«Είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε μία καλή λύση για τη χώρα μας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες», δήλωσε ο επικεφαλής του SPD στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, προσθέτοντας ότι έχει «πλήρη επίγνωση των ευθυνών του».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των χριστιανικών ενώσεων της Άγκελα Μέρκελ στο κοινοβούλιο, ο Φόλκερ Κάουντερ, κάλεσε τον Μάρτιν Σουλτς να αναθεωρήσει τη στάση του και να εξετάσει το ενδεχόμενο συγκρότησης μεγάλου συνασπισμού, διότι η Ευρώπη έχει ανάγκη από μία σταθερή κυβέρνηση στο Βερολίνο.