Μεγάλες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σάββατο, σε πολλές γερμανικές πόλεις, για τα υψηλά ενοίκια και την κερδοσκοπία στον τομέα των ακινήτων.

Βασικό αίτημα των διαδηλωτών, στο Βερολίνο, ήταν να γίνει δημοψήφισμα για την αναγκαστική απαλλοτρίωση τριών χιλιάδων ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους μεγάλες εταιρείες Real Estate.

Σχολιάζοντας το συγκεκριμένο αίτημα, ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ υποστήριξε ότι «οι απαλλοτριώσεις (σ.σ. των ομίλων ακινήτων) είναι σοσιαλιστικές ιδέες οι οποίες δεν έχουν να κάνουν σε τίποτα με την αστική δημοκρατία».

Αντίθετα, ο αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) Ραλφ Στέγκνερ δήλωσε στον Τύπο ότι «πρόκειται για μερικώς εγκληματική συμπεριφορά (των ομίλων που αυξάνουν τα ενοίκια), γίνεται εκμετάλλευση της ανάγκης για εξεύρεση κατοικίας (εκ μέρους τους). Το κράτος πρέπει να αποδείξει πως είναι ικανό να δράσει», όπως τόνισε, σε αντίθεση με την πρόεδρο του κόμματός του, η οποία χθες απέκλεισε τις απαλλοτριώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο οι διοργανωτές των πολυπληθών διαδηλώσεων που έγιναν επικαλούνται το άρθρο 15 του γερμανικού Συντάγματος, το οποίο προβλέπει την -υπό προϋποθέσεις- μεταβίβαση ακινήτων στο δημόσιο έναντι αποζημιώσεως. Αυτό αφορά κυρίως όμιλο του Βερολίνου στην κατοχή του οποίου βρίσκονται 112.00 κατοικίες. Η αποζημίωση στην περίπτωση αυτή θα ανέρχονταν σε 30 δισεκατομμύρια ευρώ.