Μπορεί οι Γερμανοί να φημίζονται για την υπευθύνοτητα και τη συνέπειά τους, στην περίπτωση όμως του νέου αεροδρομίου της γερμανικής πρωτεύουσας, όλα τα παραπάνω πηγαίνουν περίπατο.

Επρόκειτο να εγκαινιαστεί τον Ιούνιο του 2012 και σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση το αεροδρόμιο θα ανοίξει τις πύλες του στο κοινό τον Οκτώβριο του 2020!

Καθυστερήσεις πρωτόγνωρες για τα γερμανικά δεδομένα, μια σειρά λαθών και ο προϋπολογισμός εκτοξεύθηκε από τα 2 δισ. ευρώ, που ήταν η αρχική εκτίμηση, στα 6,5 δισ.ευρώ!

Διατυπώθηκαν επίσης υποψίες για δωροδοκίες κατά τη διάρκεια της κατασκευής. Ο υπεύθυνος του συστήματος εξαερισμού καταδικάστηκε τον Οκτώβριο του 2014 σε φυλάκιση ενός έτους και σε πρόστιμο 200.000 ευρώ με την κατηγορία της διαφθοράς.

Το φιάσκο του αεροδρομίου Βερολίνου-Βρανδεμβούργου στοίχισε επίσης τη θέση στον πρώην δήμαρχο της πόλης Κλάους Βόβεραϊτ ο οποίος ήταν και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της δημόσιας εταιρείας διαχείρισης του αεροδρομίου. Ο Βόβεραϊτ παραιτήθηκε τελικά τον Αύγουστο του 2014.

Απογοητευμένοι οι Γερμανοί και με διάθεση να χλευάσουν τα τεκταινόμενα, δηλώνουν ό,τι μέχρι να ολοκληρώσουν την κατασκευή ενός αεροδρομίου, οι Κινέζοι έχουν προλάβει να φτιάξουν  60 αεροδρόμια!