Οι δεινόσαυροι εμφανίστηκαν στη Γη πριν από περίπου 230 εκ. έτη. Τα πρώτα είδη ήταν μικρά σε μέγεθος, αλλά γρήγορα άρχισαν να επεκτείνονται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη και να εξελίσσονται με γοργούς ρυθμούς. Έτσι, μερικά εκ. έτη αργότερα είχαν κάνει την εμφάνισή τους εκατοντάδες είδη, που είχαν τεράστια ποικιλομορφία σε μέγεθος αλλά και χαρακτηριστικά. Υπήρχαν μικρά είδη, που είχαν μέγεθος κατοικίδιων ζώων, και φυσικά γιγάντια είδη, που έφταναν σε μήκος τα 35 μέτρα και είχαν βάρος 100 τόνων.

Ενώ οι δεινόσαυροι κυριαρχούσαν για περίπου 140 εκ. έτη στον πλανήτη, εντελώς ξαφνικά, πριν από περίπου 66 εκ. έτη, εξαφανίστηκαν. Έχουν αναπτυχθεί διάφορες θεωρίες για την αιτία της εξαφάνισης των δεινοσαύρων. Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι πριν από 66 εκ. έτη έπεσε στη Γη ένας τεράστιος αστεροειδής με διάμετρο 10 -15 χλμ. Η τρομακτική σύγκρουση του αστεροειδούς με τον πλανήτη μας προκάλεσε αλυσιδωτές επιπτώσεις και ακραία φαινόμενα, που οδήγησαν γρήγορα στο θάνατο τους δεινοσαύρους, και ειδικότερα τους μεγαλόσωμους.

Η νέα θεωρία

 Ερευνητές του Πανεπιστημίου Reading στη Βρετανία, με άρθρο τους στην επιθεώρηση “Nature Ecology and Evolution”, διατυπώνουν μια νέα θεωρία. Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα προβλήματα επιβίωσης των δεινοσαύρων είχαν ξεκινήσει πολύ νωρίτερα από την πτώση του αστεροειδούς.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, πολύ πριν πέσει στη Γη ο τεράστιος αστεροειδής την επίμαχη περίοδο, δηλαδή πριν από περίπου 65 εκ. έτη, οι δεινόσαυροι είχαν πλέον κατακτήσει κάθε σπιθαμή γης στον πλανήτη και ήταν παράλληλα τόσο πολλοί, που ο πλανήτης δεν μπορούσε πλέον να τους συντηρήσει. Αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσει η εξέλιξη των δεινοσαύρων. Η μη εμφάνιση νέων ειδών θα οδηγούσε όπως υποστηρίζουν έτσι και αλλιώς κάποια στιγμή στην εξαφάνισή τους, και απλώς η πτώση του αστεροειδούς επιτάχυνε το μοιραίο.

Όποιος και αν ήταν ο λόγος της εξαφάνισης των δεινοσαύρων, το βέβαιο είναι ότι η εξαφάνιση αυτή επέτρεψε στα πρώτα είδη θηλαστικών που είχαν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους στον πλανήτη να βγουν από τις κρυψώνες όπου ζούσαν όσο υπήρχαν οι δεινόσαυροι και να ανοίξει ο δρόμος για να κυριαρχήσουν στη Γη, κάτι που οδήγησε τελικά στην εμφάνιση του ανθρώπου.