Κάθε χρόνο την Πρωταπριλιά αναβιώνει το έθιμο με τα αθώα ψέματα. Άνθρωποι όλων των ηλικιών, προσπαθούν με όσο πιο πειστικό ύφος να παραπλανήσουν τα υποψήφια θύματά τους.

Το έθιμο έχει καταγωγή από τη Δύση και οι ρίζες του ανιχνεύονται στους αρχαίους Κέλτες, οι οποίοι συνήθισαν την Πρωταπριλιά που καλυτέρευε ο καιρός να βγαίνουν για ψάρεμα. Τις περισσότερες φορές γύριζαν με άδεια χέρια, αλλά οι ψεύτικες ιστορίες τους για μεγάλα ψάρια έδιναν κι έπαιρναν.

Μια άλλη εκδοχή έχει να κάνει με την πρωτοχρονιά των Γάλλων η οποία μέχρι το 1564 ήταν την 1η Απριλίου. Όλα αυτά όμως άλλαξαν με την άνοδο στο θρόνο του Καρόλου του 9ου, ο οποίος έφερε την αλλαγή του χρόνου στην 1η Ιανουαρίου. Η αλλαγή αυτή, δεν έγινε δεκτή από όλους τους Γάλλους πολίτες, αρκετοί εκ των οποίων συνέχιζαν να γιορτάζουν την πρωτοχρονιά τους την 1η Απριλίου.Οι υπόλοιποι τους έστελναν κάλπικα δώρα για να τους κοροϊδέψουν, μετατρέποντας το πείραγμα σε έθιμο.

Το έθιμο όταν ήρθε στην Ελλάδα, διαφοροποιήθηκε και πήρε ιδιαίτερο χαρακτήρα, διατηρώντας παράλληλα το έθιμο των ψεμάτων και της κοροϊδίας, όπου οι κάτοικοι πιστεύουν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά.
Ένα από τα πιο δημοφιλή ψέματα που κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα ήταν το  1995, όταν το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι βρέθηκε ο τάφος και το κώνειο του Σωκράτη. Η είδηση φιλοξενήθηκε κι από τα ξένα ΜΜΕ, για να αποκατασταθεί η αλήθεια λίγο αργότερα.
Ένα άλλο παράδειγμα μεγάλης πρωταπριλιάτικης φάρσας, είναι αυτή του δικτύου BBC το 1957, όταν πρόβαλλε ένα ρεπορτάζ για τους Ιταλούς γεωργούς που μάζευαν μακαρόνια από τα δέντρα που υποτίθεται ότι τα παράγουν!