Η σημερινή μέρα είναι συνδεδεμένη και με ένα συγκεκριμένο φαγητό και αυτό δεν είναι άλλο από τον μπακαλιάρο με σκορδαλιά.

Πρόκειται για μια παράδοση της οποίας οι ρίζες εντοπίζονται πολλούς αιώνες πίσω, συγκεκριμένα στον 7ο αιώνα μ.Χ.

Καθώς ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου είναι μια γιορτή εξαιρετικά χαρμόσυνη και σημαντική για την ορθοδοξία, η αυστηρή νηστεία καταλύεται και οι πιστοί μπορούν να καταναλώνουν ψάρι, λάδι και κρασί. Γιατί, όμως, επιλέχθηκε ο μπακαλιάρος;

Αν και ψάρι που δε βρίσκεται στα νερά της Μεσογείου, ο μπακαλιάρος ήταν εύκολα διαθέσιμος στους Έλληνες ήδη από τον 15ο αιώνα.

Ο μπακαλιάρος ήταν φτηνός και εύκολος στη συντήρηση -αφού γινόταν εύκολα παστός- γεγονός που τον κατέστησε ιδιαίτερα δημοφιλή στην χώρα μας.

Καθώς, λοιπόν, οι Έλληνες ήθελαν να γιορτάσουν αυτή τη μεγάλη μέρα με το διττό συμβολισμό τρώγοντας κάτι ιδιαίτερο που δεν είχαν συχνά στο τραπέζι τους, η επιλογή του παστού μπακαλιάρου ήταν μονόδρομος για όσους δεν ήταν αρκετά πλούσιοι και τυχεροί για να βρουν φρέσκο ψάρι εγκαίρως.

Έτσι, ο παστός μπακαλιάρος έγινε με αυτόν τον τρόπο ένα από τα εθνικά μας πιάτα και βρίσκεται πάντα στο τραπέζι της 25ης Μαρτίου, συνήθως παρέα με μπόλικη σκορδαλιά.