Μια γυναίκα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η οποία είχε τραυματισθεί σοβαρά στο κεφάλι σε τροχαίο το 1991 και είχε έκτοτε παραμείνει σε κώμα, ξύπνησε έπειτα από 27 χρόνια, μια περίπτωση που έχει κάτι από ιατρικό θαύμα.

Η Μουνίρα Αμντουλά, η οποία ήταν 32 ετών την εποχή που έπεσε σε κώμα, επέβαινε σε ένα αυτοκίνητο που πήγαινε να πάρει τον γιo της από το σχολείο και το οποίο είχε συγκρουστεί με ένα λεωφορείο. Ο τετράχρονος γιος της Ομάρ, που καθόταν μαζί της στο πίσω κάθισμα, δεν είχε πάθει τίποτε από τη σύγκρουση, καθώς η γυναίκα τον προστάτευσε με το σώμα της, αλλά η ίδια είχε τραυματισθεί πολύ σοβαρά.

Όμως, πέρυσι, όπως έγινε τώρα γνωστό, σύμφωνα με το BBC, ανέκτησε τη συνείδησή της σε ένα γερμανικό νοσοκομείο ύστερα από πολυετή θεραπεία. «Ποτέ δεν είχα εγκαταλείψει την ελπίδα για αυτήν, επειδή πάντα είχα ένα προαίσθημα ότι μια μέρα θα ξυπνούσε» δήλωσε ο γιος της, προσθέτοντας: «Θέλω να πω στους ανθρώπους να μη χάνουν την ελπίδα τους για τους αγαπημένους τους. Μην τους θεωρείτε νεκρούς, ακόμη κι αν φαίνονται σε αυτήν την κατάσταση».

Μετά το ατύχημα η γυναίκα είχε μεταφερθεί αρχικά σε νοσοκομείο του Λονδίνου και στη συνέχεια επέστρεψε στην πατρίδα της, στην πόλη Αλ Αΐν στα σύνορα με το Ομάν, και για χρόνια πέρασε από διάφορες κλινικές, τρεφόμενη με ορό, ενώ της έκαναν φυσιοθεραπεία για να μην ατροφήσουν τελείως οι μύες της.

Το 2017, έπειτα από οικονομική ενίσχυση που πήρε η οικογένεια από την κυβέρνηση στο Άμπου Ντάμπι, μεταφέρθηκε στη Γερμανία, όπου υποβλήθηκε σε μια σειρά από χειρουργικές επεμβάσεις και σε φαρμακοθεραπεία. Τελικά, ύστερα από έναν χρόνο, άρχισε ξαφνικά να ανταποκρίνεται στην ομιλία του γιου της. Αρχικά έκανε παράξενους ήχους και έπειτα από τρεις μέρες τον φώναξε με το όνομά του.

«Ήταν αυτή! Έλεγε το όνομά μου, πέταξα από τη χαρά μου. Για χρόνια ονειρευόμουν αυτήν τη στιγμή και το όνομά μου ήταν η πρώτη λέξη που είπε» δήλωσε ο Ομάρ.

Σιγά-σιγά η γυναίκα ανταποκρινόταν ολοένα και περισσότερο και μπορεί πλέον να κάνει κάποιες μικρές συζητήσεις. Επέστρεψε στο Άμπου Ντάμπι για περισσότερη φυσιοθεραπεία και θεραπεία αποκατάστασης.

Ελάχιστες τέτοιες περιπτώσεις αφύπνισης από κώμα, έπειτα από τόσα χρόνια, έχουν γίνει γνωστές διεθνώς. Θεωρείται ιατρικώς αδύνατο να προβλεφθεί πόσο πιθανό είναι να βελτιωθεί η κατάσταση κάποιου σε κατάσταση «φυτού». Μια τέτοια περίπτωση ήταν του 19χρονου Αμερικανού Τέρι Γουόλις, ο οποίος είχε και αυτός μείνει σε κώμα έπειτα από σοβαρό τροχαίο και ξύπνησε ύστερα από 19 χρόνια.