Η Βυζαντινολογία είναι ένας κλάδος με πολυδιάστατο χαρακτήρα, καθώς αποτελεί μια σύνθεση φιλολογίας, ιστορίας, αρχαιολογίας, ιστορίας της τέχνης και θεολογίας. Στην ανάδειξή της πρωτοστάτησε μάλιστα ένας γερμανός φιλόλογος, ο Καρλ Κρουμπάχερ (1856-1909) που συνέβαλε στην θεσμική εδραίωση των Βυζαντινών Σπουδών ιδρύοντας την πρώτη έδρα Μεσαιωνικής και Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Έκτοτε οι Βυζαντινές Σπουδές κέρδισαν τη διεθνή αναγνώριση ως αυτόνομος ακαδημαϊκός κλάδος και σήμερα πια προσφέρονται σε πολλά πανεπιστήμια του κόσμου.
Στη Γερμανία σήμερα οι φοιτητές που θέλουν να ακολουθήσουν τις Βυζαντινές Σπουδές ως κύρια κατεύθυνση, μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε επτά πανεπιστήμια.
Ο Άλμπρεχτ Μπέργκερ, καθηγητής Βυζαντινολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, ελπίζει ότι το επιστημονικό ενδιαφέρον για τις συγκεκριμένες σπουδές θα αυξηθεί μελλοντικά και εργάζεται γι᾽ αυτό. Υποστηρίζει επίσης ότι «η Βυζαντινολογία είναι ένας επιστημονικός κλάδος που δεν έχει ερευνηθεί στο έπακρο». Τονίζει ακόμα ότι «στη Γερμανία πληρούνται οι προϋποθέσεις για επιτυχή έρευνα κατά ένα μεγάλο βαθμό».
Συγκεκριμένα, στη Γερμανία, διάφοροι φορείς χρηματοδότησης προωθούν την έρευνα, ενώ ιδρύματα χρηματοδοτούν επιστημονικά πρότζεκτ που διεξάγονται σε πανεπιστήμια. Οι Ακαδημίες Επιστημών επίσης συμπεριλαμβάνουν στο πρόγραμμά τους πρότζεκτ που εστιάζουν στους βυζαντινούς χρόνους, όπως για παράδειγμα η Ακαδημία της Θουριγγίας που χρηματοδοτεί την έρευνα για τις βυζαντινές πηγές δικαίου.