Κάθε χρόνο, το βράδυ της 31ης Οκτωβρίου, γιορτάζεται το Halloween. Μικρά παιδιά φορούν στολές που προκαλούν “τρόμο” κι επισκέπτονται τα σπίτια των γειτόνων τους φωνάζοντας trick or treat (φάρσα ή κέρασμα). Οι νοικοκύρηδες τους προσφέρουν διάφορα γλυκά ως κέρασμα κι έτσι “γλυτώνουν” από την τρομακτική φάρσα που είναι η δεύτερη επιλογή τους.

Η λέξη “Halloween” προέρχεται από το All-hallows-evening και δηλώνει την παραμονή των Αγίων Πάντων που γιορτάζεται την 1η Νοεμβρίου στις καθολικές χώρες.  Η γιορτή έχει κέλτικες ρίζες και σύμφωνα με την παράδοση, οι ψυχές των ανθρώπων που πέθαναν κατά τη διάρκεια του έτους, ψάχνουν να μπουν σε ένα σώμα ώστε να κερδίσουν την αθανασία.

Το έθιμο της κολοκύθας έχει ρίζες σε έναν παλιό ιρλανδικό μύθο. Ο Τζακ, ένας τεμπέλης, αλλά έξυπνος αγρότης, κατάφερε να παγιδεύσει τον Διάβολο με έναν σταυρό. Ο Διάβολος  ζήτησε από τον Τζακ να τον απελευθερώσει κι αυτός ως αντάλλαγμα του υποσχέθηκε ότι δεν πρόκειται να τον πάρει στην Κόλαση. Πέρασαν αρκετά χρόνια κι ο Τζακ πέθανε. Ο Θεός δεν τον δέχτηκε στον Παράδεισο γιατί ήταν μίζερος και ακαμάτης κι ο Διάβολος δεν τον δέχτηκε στην Κόλαση γιατί του το είχε υποσχεθεί. Ο Τζακ όμως παραπονέθηκε στο Διάβολο ότι έχει νυχτώσει έξω και δεν μπορεί να δει, τότε εκείνος του έδωσε ένα κάρβουνο κι ο Τζακ με τη σειρά του το έβαλε μέσα στην κολοκύθα μετατρέποντας την έτσι σε φαναράκι. Έκτοτε, κρατώντας την κολοκύθα περιπλανιέται σε όλη τη γη, ψάχνοντας να βρει ένα μέρος να αναπαυθεί η ψυχή του.

Τη βραδιά του Halloween, κάθε χρόνο, στα σπίτια του δυτικού κόσμου, τοποθετούν κολοκύθες με ένα κερί στο εσωτερικό τους κοντά στα παράθυρα για να κρατούν μακριά τα κακά πνεύματα και κυρίως το πνεύμα του Τζακ.