Με “πίστωση” ζει από σήμερα η ανθρωπότητα, καθώς έχει ήδη εξαντλήσει όλους τους φυσικούς πόρους που μπορεί να ανανεώσει ο πλανήτης φέτος.

Η κατανάλωση των φυσικών πόρων εξαντλείται δύο μήνες νωρίτερα απ’ ό,τι 20 χρόνια πριν και νωρίτερα από ποτέ, σύμφωνα με υπολογισμούς της μη κυβερνητικής οργάνωσης Global Footprint Network.

«Εξαντλούμε το φυσικό κεφάλαιο του πλανήτη μας, θέτοντας σε κίνδυνο τη μελλοντική δυνατότητά του να αναγεννά» πόρους, προειδοποιεί η Global Footprint Network.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι καταναλωτικές συνήθειες κατά χώρα. Το Κατάρ, επί παραδείγματι, έφθασε την ημέρα υπέρβασης των πόρων που του αναλογούσαν για την φετινή χρονιά έπειτα από μόλις 42 ημέρες μέσα στη χρονιά, ενώ η Ινδονησία θα έχει καταναλώσει όλους τους πόρους (που της αναλογούν) για τη χρονιά έπειτα από 342 ημέρες, σύμφωνα πάντοτε με το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF), οργάνωση που συνδέεται με το Global Footprint Network.

Επιπλέον, «αν όλος ο κόσμος ζούσε όπως οι Γάλλοι, θα χρειαζόμασταν 2,7 πλανήτες» και 5 πλανήτες αν όλοι οι κάτοικοι του κόσμου υιοθετούσαν τον τρόπο με τον οποίο καταναλώνουν οι Αμερικανοί.

Για να μετακινηθεί και πάλι η λεγόμενη ημέρα υπέρβασης προς την 31η Δεκεμβρίου, το κύριο που πρέπει να γίνει είναι «να μειωθούν οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου», που αποτελούν αφ’ εαυτών «το 60% των οικολογικού μας αποτυπώματος», εκτιμά η WWF. «Μειώνοντας τις εκπομπές CO2 κατά 50%, θα μπορούσαμε να κερδίσουμε 93 ημέρες τον χρόνο, δηλαδή να φθάσει η ημέρα υπέρβασης στον Οκτώβριο», κατά την ίδια ΜΚΟ.

«Μειώνοντας κατά το ένα δεύτερο την κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών, θα μπορούσαμε να αναβάλουμε την ημέρα υπέρβασης κατά 15 ημέρες τον χρόνο» και, μειώνοντας τη σπατάλη τροφίμων περί το ένα δεύτερο κατά άλλες δέκα ημέρες, πάντα κατά τους υπολογισμούς του WWF.