Η ελληνική πρωτεύουσα -η πιο ζεστή πόλη της ηπειρωτικής Ευρώπης- ακολουθεί το Μαϊάμι στη δημιουργία θέσης υπευθύνου που θα επικεντρωθεί ειδικά στην προσαρμογή της πόλης σε υψηλότερες θερμοκρασίες.

Τον Δεκέμβριο του 2018, η Moody’s προειδοποίησε ότι, από όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις, η Αθήνα είχε τον υψηλότερο κίνδυνο ακραίων υψηλών θερμοκρασιών που αποτελεί απειλή για την πιστοληπτική της αξιολόγηση. Η εταιρεία προειδοποίησε: «Η πιστωτική ισχύς της Αθήνας θα είναι ευαίσθητη στην αλλαγή του κλίματος (ιδιαίτερα) εάν τα κύματα καύσωνα μειώσουν την τουριστική δραστηριότητα και επηρεάσουν αρνητικά τη συνολική οικονομική ισχύ της πόλης».

Είναι λογικό λοιπόν η ελληνική πρωτεύουσα να γίνει η πρώτη στην Ευρώπη που διορίζει έναν επικεφαλής αντιμετώπισης της υπερθέρμανσης, μετά το Μαϊάμι, που ήταν το πρώτο στον κόσμο που ανακοίνωσε την δημιουργία μιας τέτοιας θέσης, τον Μάιο. Σε ανακοίνωση την Παρασκευή, ο δήμαρχος Αθηνών, Κώστας Μπακογιάννης διόρισε την πρώην αντιδήμαρχο Ελένη Μυριβήλη στη νέα θέση. Θα αναλάβει ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη στη μάχη ενάντια στην υπερθέρμανση, έναν «σιωπηλό δολοφόνο» που σύμφωνα με πληροφορίες οδήγησε στο θάνατο 104.000 ηλικιωμένους σε ολόκληρη την ΕΕ, το 2018.

Στόχος είναι η προστασία των ευάλωτων ανθρώπων από την αύξηση της θερμοκρασίας και γενικά την θωράκιση της πόλης απέναντι στην ζέστη. Θα οργανωθεί επίσης μια «ομάδα κρούσης» από εταίρους πέραν του Δήμου ώστε γρήγορα και συστηματικά να προετοιμαστεί και να ανταποκριθεί η πόλη στις νέες ανάγκες που δημιουργούνται.