Σε ρυθμούς ξέφρενου γλεντιού ζει η Βόρεια Ελλάδα το τελευταίο τριήμερο της Αποκριάς. Οι καρναβαλικές παρελάσεις συνδυάζονται αρμονικά με την παράδοση, καλώντας μικρούς και μεγάλους να γιορτάσουν και να διασκεδάσουν
Οι εκδηλώσεις καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα προτιμήσεων. Από Γενίτσαρους και Μπούλες στη Νάουσα, Φανούς στην Κοζάνη και Κουδουνοφόρους στο Σοχό Θεσσαλονίκης έως τη μεγαλειώδη παρέλαση της Ξάνθης και το κάψιμο του βασιλιά καρνάβαλου. Η αυλαία πέφτει την Καθαρά Δευτέρα με το πέταγμα του χαρταετού και τα σαρακοστιανά εδέσματα.
Βασίλισσα του καρναβαλιού η Ξάνθη
Βασίλισσα του καρναβαλιού παραμένει η Ξάνθη με 53 χρόνια ιστορίας στις αποκριάτικες εκδηλώσεις. Περισσότεροι από 5.000 καρναβαλιστές και 80.000 επισκέπτες συμμετέχουν στο αποκριάτικο ξεφάντωμα, που κορυφώνεται την Κυριακή, στη 1 το μεσημέρι, με τη μεγάλη παρέλαση.
Το έθιμο της Καμήλας στη Σταυρούπολη Ξάνθης
Την Καθαρά Δευτέρα στη Σταυρούπολη, στις 12 το μεσημέρι, αναβιώνει το έθιμο της Καμήλας. Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες, μεταμφιεσμένοι και κάνοντας διάφορους ήχους συμμετέχουν στην παρέλαση που οδηγό της έχει ένα ομοίωμα καμήλας και έναν ενήλικα να παριστάνει τον Άραβα καμηλιέρη.
Γενίτσαροι και Μπούλες στη Νάουσα
Η πόλη είναι γνωστή για ένα έθιμο με βαθιές ρίζες, τους Γενίτσαρους και τις Μπούλες, που αναβιώνει κάθε χρόνο τέτοιες μέρες. Το έθιμο ξεκινάει το πρωί της Κυριακής, όπου μασκαρεμένα μπουλούκια χορεύουν και διασκεδάζουν μέχρι αργά το βράδυ. Την Καθαρά Δευτέρα συνεχίζουν την διασκέδαση, με τη διαφορά ότι οι μασκαρεμένοι δεν φορούν μάσκες.
Το άναμμα των Φανών στην Κοζάνη
Το έθιμο του Φανού αναβιώνει στην Κοζάνη, με φωτιές και γλέντια σε κάθε γειτονιά της πόλης. Για την ακρίβεια, σε 14 διαφορετικά σημεία της Κοζάνης ανάβουν φωτιές, αμέσως μετά την παρέλαση των καρναβαλιστών την Κυριακή.
Οι «Μπουμπούνες» της Καστοριάς
Φωτιές ανάβουν και στην Καστοριά που τις ονομάζουν Μπουμπούνες, ενώ ορχήστρες με πνευστά και χάλκινα παίζουν τοπικούς σκοπούς.
Οι κουδουνοφόροι στον Σοχό Θεσσαλονίκης
Ντυμένοι με στολές από δέρματα ζώων και ζωσμένοι με κουδούνια, οι αθυρόστομοι κουδουνοφόροι χορεύουν και τραγουδούν.
Την Καθαρά Δευτέρα αναβιώνει το έθιμο της συγχώρεσης “Προσταβάνι”. Νεαρά άτομα προσφέρουν ένα πορτοκάλι στους γηραιότερους ζητώντας συγχώρεση.
Το έθιμο της Λάμκας στη Νάουσα
Κάθε χρόνο την Κυριακή της Τυρινής, όλη η οικογένεια συγκεντρώνεται στο σπίτι του πρεσβύτερου της οικογένειας, ανταλλάσουν ευχές ενόψει της Σαρακοστής και ζητούν συγχώρεση για τα μικρά ή μεγάλα λάθη τους. Στη συνέχεια ο παππούς δένει σ’ ένα καλάμι μία κλωστή από την οποία κρέμεται ένα βρασμένο αυγό και το κουνάει.Τα παιδιά προσπαθούν να το πιάσουν με το στόμα και όποιο το κατορθώνει κερδίζει ένα συμβολικό δώρο σαν επιβράβευση.
Το γλέντι στην Κατερίνη
Το βράδυ της Κυριακής θα αναβιώσει στην Πλατεία Δημοκρατίας το έθιμο «Το Κάψιμο του Φανού», ενώ η Καθαρά Δευτέρα θα γιορταστεί από το πρωί στην Παραλία Κατερίνης με τα παραδοσιακά κούλουμα.
Το καρναβάλι σε Κρύα Βρύση και Σκύδρα Πέλλας
Με το 10 Κυνήγι Χαμένου Θησαυρού ανοίγει η αυλαία του τριήμερου στην Κρύα Βρύση Πέλλας. Την Κυριακή το απόγευμα έχει προγραμματιστεί η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση που ολοκληρώνεται με το κάψιμο του Καρνάβαλου.
Την Κυριακή της Αποκριάς θα ξεκινήσει η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση και στη Σκύδρα, με τη συμμετοχή αρμάτων και καρναβαλιστών και στη συνέχεια θα ακολουθήσει το κάψιμο του Καρνάβαλου.