Η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις εξαγωγέων δημητριακών και ρυζιού προς την Τουρκία, για την ακρίβεια, καλύπτει το 13% των αναγκών της γειτονικής χώρας, ποσοστό που μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω.

Ειδικότερα, η Ελλάδα κατείχε την 3η θέση σε εξαγωγή ρυζιού και σιταριού και την πρώτη σε εξαγωγή μειγμάτων αλεύρων για την παρασκευή προϊόντων για το 2016. Την επόμενη χρονιά παρατηρήθηκε πτώση στον συγκεκριμένο τομέα, σημειώθηκε όμως ραγδαία αύξηση της εξαγωγής ελληνικού ρυζιού προς την Τουρκία. Αυτό οφειλόταν στο γεγονός ότι οι εμπορικές σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία είχαν διαταραχθεί από τον Οκτώβριο του 2016 και αποκαταστάθηκαν το 2017.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Investment Support and Promotion Agency of Turkey, στην Τουρκία οι πιο αναπτυσσόμενοι κλάδοι είναι αυτοί των αναψυκτικών, των παιδικών τροφών και των αρτοσκευασμάτων, καθώς και τα δημητριακά για πρωινό.

Καθώς η Τουρκία δεν διαθέτει δίκοκκο σιτάρι, τύπου Ζέας, αυτό εκτιμάται ότι θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο ελληνικών εξαγωγών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παραγόμενα στην Τουρκία καταψυγμένα προϊόντα ικανοποιούν μια μεγάλη μερίδα του καταναλωτικού κοινού. Υπάρχει, ωστόσο, και μια μικρότερη μερίδα καταναλωτών που αναζητούν την ποιότητα και είναι διατεθειμένοι να επωμισθούν το κόστος του ακριβότερου εισαγόμενου, συχνά ευρωπαϊκού, καταψυγμένου προϊόντος. Τα ελληνικά καταψυγμένα προϊόντα και ιδιαίτερα τα καταψυγμένα προϊόντα ζύμης μπορούν σίγουρα να διεκδικήσουν ένα μεγαλύτερο μέρος του μεριδίου της τουρκικής αγοράς.