Σύμφωνα με αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το 2015, η Γερμανία έπρεπε να δεχτεί 17209 πρόσφυγες, στο πλαίσιο της μετεγκατάστασής τους από την Ελλάδα, και μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου έχει δεχτεί μόλις 5332.

Η Φιλίζ Πόλατ, βουλευτής των Πρασίνων, έλαβε την παραπάνω απάντηση, ύστερα από επερώτηση που έθεσε στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών. “Η Γερμανία θα πρέπει να τηρεί τις δεσμεύσεις της, Έχει αναλάβει υποχρεώσεις απέναντι στην Ελλάδα” δήλωσε η βουλευτής στα ΜΜΕ.

Το υπουργείο Εξωτερικών, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την στάση του, αναφέρει ότι στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης είχε συμφωνηθεί να συμπεριλαμβάνονται μόνον άτομα με υπηκοότητες που το ποσοστό αναγνώρισης τους ως πρόσφυγες σε ολόκληρη την ΕΕ θα είναι τουλάχιστον 75%. Ένα υψηλό ποσοστό αναγνώρισης αιτήσεων ασύλου διαπιστώνεται προπαντός στην περίπτωση των Σύρων. Αυτό αφορά πλέον μόνον περίπου 500 άτομα στην Ελλάδα, υποστηρίζουν οι Γερμανοί και παραπέμπουν σε αριθμούς της Κομισιόν.

Πάντως, από τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η αντιπροσωπεία της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στην Αθήνα, προκύπτει μια εντελώς διαφορετική εικόνα ως προς τον αριθμό των ανθρώπων με υψηλό ποσοστό αναγνώρισης των αιτήσεων ασύλου: Από τον Ιούλιο έχουν φθάσει στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο περί τους 19.800 πρόσφυγες – 1700 άτομα μόνο το Δεκέμβριο. Πάνω από το 70% των αφιχθέντων όλου του χρόνου είναι Σύροι, Ιρακινοί και Αφγανοί.