Κεντρικό πρόσωπο στη διαχείριση της τεράστιας κληρονομιάς του «πατριάρχη» της Volkswagen, Φέρντιναντ Πιέχ, είναι πλέον η χήρα του, Ούρσουλα, αλλά ένας όρος στη διαθήκη του της προκαλεί τεράστιους πονοκεφάλους.

Ο άνθρωπος που έκανε την Volkswagen μια από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες του κόσμου και εγγονός του Φέρντιναντ Πόρσε πέθανε σε ηλικία 82 ετών στις 25 Αυγούστου, αφήνοντας πίσω του μια προσωπική περιουσία 1,1 δισ ευρώ. Ωστόσο, η 63χρονη χήρα του και τελευταία σύζυγός του δεν θα πρέπει να ξαναπαντρευτεί αν θέλει να τον κληρονομήσει, όπως ο ίδιος είχε ρητά επισημάνει στη διαθήκη του, σύμφωνα με την Bild. 

Ο Πιέχ έχει 12 παιδιά – μεταξύ των οποίων πέντε που απέκτησε με την πρώτη γυναίκα του Κορίνα, δύο με την Μαρλέν Πόρσε, δύο από μια σχέση του και τρία με την τελευταία σύζυγό του, την Ούρσουλα. 

Για να διασφαλίσει δε την οικογενειακή ομόνοια έβαλε και τα παιδιά του να υπογράψουν πολύ αυστηρούς όρους αν θέλουν να πάρουν το μερίδιο της κληρονομιάς που τους αναλογεί. Έτσι, κάθε νόμιμο τέκνο του έχει δύο μόνιμες θέσεις στο ΔΣ των δύο ιδρυμάτων που διαχειρίζονται την περιουσία του και τα εξώγαμα από μία. Πρόεδρος των δύο ιδρυμάτων είναι η Ούρσουλα, αν και όσο ζούσε τον τελευταίο λόγο για τη διαχείριση της περιουσίας του είχε πάντα ο Φέρντιναντ Πιεχ.

Τα καταστατικά των ιδρυμάτων προβλέπουν ακόμη ότι τα παιδιά του δεν μπορούν να πουλήσουν τα μερίδιά τους, ενώ η Ούρσουλα θα χάσει την προεδρία αν ξαναπαντρευτεί μαζί με τη θέση της στις συμβουλευτικές επιτροπές τους.