Το τρένο Alfa X αναμένεται να ξεκινήσει τα πρώτα του δρομολόγια το 2030 και όπως υπολογίζεται θα αναπτύσσει μέση ταχύτητα 360 χλμ/ώρα που το καθιστά ταχύτερο από το κινεζικό τρένο υψηλής ταχύτητας G5736 που συνδέει την Γκουαντζού με το Χονγκ Κονγκ

Το πρώτο δοκιμαστικό ταξίδι του ιαπωνικού «τρένου-σφαίρα» θα γίνει το βράδυ της ερχόμενης Παρασκευής μεταξύ Αομόρι και Σεντάι και θα είναι το πρώτο μιας σειράς δοκιμών που θα γίνουν την επόμενη τριετία. Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια γραμμή υψηλής ταχύτητας που θα φθάνει από το κύριο νησί της Ιαπωνίας το Χόνσου μέχρι το Σαπόρο, τη μεγαλύτερη πόλη του βορειότερου νησιού, του Χοκάιντο.

Σύμφωνα με την East Japan Railway Co «η δημιουργία της επόμενης γενιάς τρένου σφαίρα (shinkansen) στηρίζεται στις βασικές ιδέες της ανώτερης επίδοσης, υψηλού επιπέδου ανέσεων, ενός ανώτερου επιχειρησιακού περιβάλλοντος και καινοτόμου συντήρησης».

Το τρένο με τα δέκα βαγόνια διαθέτει αεροδυναμικό ρύγχος μήκους 22 μέτρων για να μειώνεται η αντίσταση του αέρα κατά την είσοδό του σε σήραγγες. Θα έχει ακόμη και αερόφρενα στην οροφή του και μαγνητικές πλάκες στο κάτω μέρος του καθώς και συμβατικά φρένα που θα το επιβραδύνουν όταν χρειάζεται να σταματήσει.

https://youtu.be/vRQDe4VQnHs