Μέσα σε μια δεκαετία o Μέγας Αλέξανδρος έγινε βασιλιάς της Ασίας και της Ευρώπης και ως άνθρωπος και ως φιλόσοφος, μαθητής του Αριστοτέλη, προώθησε την ειρήνη και την ένωση των λαών που υπέταξε. Για να αφηγηθεί αυτόν τον μύθο και αυτό το όνειρο, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολη προσφέρει 170 έργα, από την αρχαία Περσία μέχρι την Γκαντάρα, τα οποία συναντούν τα αριστουργήματα του MANN στην έκθεση «Ο Μέγας Αλέξανδρος και η Ανατολή» (έως τις 28 Αυγούστου 2023) που εγκαινιάστηκε. από τον Υπουργό Πολιτισμού Gennaro Sangiuliano.

Η εκδήλωση συμπίπτει με την έναρξη της δεύτερης φάσης της Μάχης μεταξύ του Μακεδόνα και του Δαρείου, ίσως του διασημότερου ψηφιδωτού της αρχαιότητας (ολοκλήρωση εργασιών προγραμματισμένη για τον Μάρτιο του 2024). Ένα «διαφανές εργοτάξιο» θα επιτρέψει να δούμε τους ειδικούς να εργάζονται τους επόμενους μήνες.

Το μονοπάτι για τον επισκέπτη ξεκινά από το Αίθριο και φτάνει στο Salone della Meridiana, με παραπομπές στους τρεις κήπους. Η αναπαραγωγή του ψηφιδωτού τοποθετείται στο χαλί στη Μεριδιάνα όπου ανακατασκευάζεται το περιβάλλον του σπιτιού του Φαούν.