Το πάρκο «Ποντιακής Γενοκτονίας» σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία στην Πάφο πρόκειται να εγκαινιαστεί στις 19 Μαΐου προς τιμήν του Ποντιακού Ελληνισμού.

Θα περιλαμβάνει συνολικά 35 κολόνες με συμβολική σημασία, αφού η κάθε μία από αυτές θα είναι αφιερωμένη σε περίπου 10.000 θύματα της τουρκικής θηριωδίας.

Στο κέντρο αυτών θα υπάρχει μία μεγαλύτερη κολόνα, από την οποία θα λείπει ένα κομμάτι. Αυτή η κολόνα θα συμβολίζει το ελληνικό έθνος, από το οποίο, αν κι έκοψαν ένα κομμάτι, παραμένει μεγάλο.

«Το πάρκο για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου θα βρίσκεται στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης μας. Τα μάρμαρα, που θα αποτελούν το μνημείο, προέρχονται από το Πεντελικό όρος. Επίσης, στο πάρκο θα υπάρχουν πέντε μεγάλα ελαιόδεντρα. Η ελιά αποτελεί σύμβολο ειρήνης, αλλά συνδέεται άμεσα και με την Αθήνα, αφού αυτήν παρέδωσε κατά τη Μυθολογία η θεά Αθηνά στους κατοίκους της και έδωσαν στην πόλη το όνομά της. Τα πρώτα εγκαίνια του πάρκου-μνημείου θα γίνουν στις 19 Μαΐου και θα καταθέσουμε στεφάνια στη μνήμη των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας. Λόγω της πανδημίας του κορονοϊού τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν λίγο αργότερα, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και επισήμων από την Ελλάδα», δήλωσε ο δήμαρχος Πάφου, κ. Φαίδων Φαίδωνος.