Τα ευρήματα από την τελευταία έρευνα για το κόστος διαβίωσης παγκοσμίως, ανακοινώνει ο Economist Intelligence. Σύμφωνα με την έρευνα για το κόστος ζωής παγκοσμίως (WCOL), ο ρυθμός αύξησης των τιμών είναι ο υψηλότερος που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία πέντε χρόνια. Έχει αυξηθεί πέραν του προ-πανδημίας επιπέδου, κατά 3,5% σε ετήσια βάση το 2021, έναντι της ανόδου 1,9% το 2020 και 2,8% το 2019.

Τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα καθώς και οι αλλαγές στις συναλλαγματικές ισοτιμίες και στην καταναλωτική ζήτηση, έχουν αυξήσει τις τιμές για τα εμπορεύματα και άλλα αγαθά.

Οι υψηλότερες αυξήσεις στον δείκτη WCOL αφορούσαν στις μεταφορές, με την τιμή του λίτρου βενζίνης να αυξάνεται κατά 21% ανά μέσο όρο.

Το Τελ Αβίβ βρέθηκε στην κορυφή του δείκτη για πρώτη φορά, καθιστώντας το ως την πιο ακριβή πόλη στον κόσμο για να ζει κανείς. Η ισραηλινή πόλη σκαρφάλωσε από την πέμπτη θέση πέρυσι, οδηγώντας το Παρίσι στη δεύτερη θέση μαζί με τη Σιγκαπούρη.

Η άνοδος του Τελ Αβίβ κυρίως αποτυπώνει τις αυξήσεις των νομισμάτων και τις αυξήσεις των τιμών για το ένα δέκατο των αγαθών στην πόλη, και κυρίως τα είδη παντοπωλείου και τις μεταφορές, σε τοπικό νόμισμα.

Τη δεκάδα με τις πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο συμπληρώνουν η Ζυρίχη, το Χονγκ Κονγκ, η Νέα Υόρκη, η Γενεύη, η Κοπεγχάγη, το Λος Άντζελας και η Οσάκα.

Οι τιμές των ακινήτων (που δεν περιλαμβάνονται στον δείκτη) έχουν επίσης αυξηθεί, ιδιαίτερα σε κατοικημένες περιοχές.

Η Ρώμη ήταν η πόλη που κατέγραψε την μεγαλύτερη πτώση, από την 32η θέση στην 48η, με ιδιαίτερα έντονη πτώση στο καλάθι των αγορών και στις κατηγορίες ένδυσης.

Όπως και το 2020, η Τεχεράνη κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδο, από την 79η θέση στην 29η. Η εκ νέου επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ στο Ιράν, οδήγησε σε συνεχείς ελλείψεις αγαθών και σε αύξηση των τιμών των εισαγωγών.

Οι περισσότερες αμερικανικές πόλεις σημειώνουν πτώση στη λίστα σε σχέση με το 2020, καθώς η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε στην πανδημία διοχετεύοντας πολλά λεφτά στην οικονομία.

Η Δαμασκός στη Σύρια και η Τρίπολη στη Λιβύη, είναι μεταξύ των φθηνότερων πόλεων παγκοσμίως, ενώ και οι δύο αντιμετωπίζουν σειρά οικονομικών και πολιτικών προκλήσεων.

Σε ό,τι αφορά στις 10 πιο ακριβές πόλεις για βενζίνη, η Αθήνα βρίσκεται στην έβδομη θέση παγκοσμίως, με μέση τιμή τα 1,98 δολάρια.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται το Χονγκ Κονγκ με 2,50 δολάρια, και ακολουθούν το Άμστερνταμ με 2,18 δολάρια, το Όσλο με 2,06 δολάρια, το Τελ Αβίβ με 2 δολάρια, το Αμβούργο με 1,99 δολάρια, η Αθήνα, η Ρώμη με 1,98 δολάρια, η Στοκχόλμη με 1,97 δολάρια, το Ρέικιαβικ με 1,97 δολάρια και η Φινλανδία με 1,96 δολάρια.