Η Σελήνη διαθέτει αρκετό νερό και αυτό, όμως, όσο περνάει ο καιρός χάνεται σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες

Το νερό που κρύβει η Σελήνη κάτω από την επιφάνειά της είναι αρκετό, αλλάαυτό δεν μένει στον πλανήτη. Η απώλεια είναι οκτώ γραμμάρια ανά δευτερόλεπτο και η αιτία βρίσκεται μέσα στο Διάστημα.

Όταν οι μικροί μετεωρίτες που συνεχώς πέφτουν πάνω στη Σελήνη, σηκώνουν λίγη σκόνη, κάνουν και κάτι άλλο: εκτινάσσουν στο Διάστημα μικροποσότητες νερού που βρίσκονται λίγο κάτω από την επιφάνεια. Μια νέα έρευνα επιστημόνων της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) εκτιμά ότι με αυτό τον αφανή τρόπο το φεγγάρι χάνει κάθε χρόνο περίπου 200 τόνους νερού.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον πλανητικό επιστήμονα Μεχντί Μπένα του Κέντρου Διαστημικών Πτήσεων Goddart, μελέτησαν στοιχεία από τους αισθητήρες του σεληνιακού δορυφόρου LADEE της NASA που παλαιότερα κινείτο σε ύψος μόνο 20 έως 60 χιλιομέτρων από την επιφάνεια του φεγγαριού κι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωεπιστημών “Nature Geoscience”.

Η βροχή των μετεωριτών εκτινάσσει συνεχώς μόρια νερού διαπιστώνουν οι επιστήμονες. Υπολόγισαν ότι μέσω αυτού του μηχανισμού κάθε χρόνο περίπου 300 τόνοι νερού απελευθερώνονται από το έδαφος της Σελήνης. Το ένα τρίτο από αυτούς (100 τόνοι) τελικά ξαναπέφτει κάπου αλλού στο φεγγάρι, αλλά τα υπόλοιπα δύο τρίτα (200 τόνοι) χάνονται για πάντα στο διάστημα.

Εκτιμούν μάλιστα οι ερευνητές πως κάτω από ένα τελείως άνυδρο επιφανειακό στρώμα πάχους οκτώ εκατοστών, το σεληνιακό έδαφος σε βάθος έως τριών μέτρων περιέχει 200 έως 500 μέρη νερού ανά εκατομμύριο (μορίων) ή περίπου το 0,05% του βάρους του πετρώματος. Ακόμη σημαντικότερο είναι ότι, κατά τους επιστήμονες, το νερό αυτό θα είναι πιο εύκολο να αντληθεί από ό,τι είχε υποτεθεί έως τώρα.

Άγνωστο ωστόσο παραμένει το πώς βρέθηκε τόσο το νερό στο φεγγάρι, όσο και το πόσο βαθιά μπορεί να φθάνει το νερό κάτω από την επιφάνεια της Σελήνης. Μελλοντικές αποστολές θα ρίξουν φως σε αυτά τα ερωτήματα.